Noi detalii despre creșterea salariului minim. Raluca Turcan: „Este o prioritate zero”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că se gândește la o majorare semnificativă a salariului minim pe economie care, în mod normal, ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

16 sept. 2021, 16:16
Noi detalii despre creșterea salariului minim. Raluca Turcan: „Este o prioritate zero”

Noi detalii despre creșterea salariului minim.

„Salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern şi un mare pas înainte comparativ cu modul în care s-au comportat alte guverne până acum. De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim. Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creşterile de preţuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă”, a declarat Raluca Rurcan, într-o conferinţă de presă din Oradea.

Noi detalii despre creșterea salariului minim. Raluca Turcan a spus că pentru a răspunde problemelor de pe piaţa muncii este nevoie de creşterea salariului minim în România, întrucât nivelul actual nu este doar insuficient, ci este şi factor generator de migraţie.

„Sunt probabil cel mai pro ministru pentru creşterea salariului minim în România. Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului şi datorită serviciilor de care beneficiază în alte ţări. Nu mai putem accepta şi duce cu toţii, ca societate, acest nivel al salariului minim.

Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni, la aceeaşi masă, patronate, sindicate, instituţii ale statului, am reuşit să agreăm că salariul minim trebuie să crească, că această creştere trebuie să fie făcută predictibil şi cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-şi pregătească activitatea pe anul următor şi, de asemenea, să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiţilor factori, ci ancorată în nişte indicatori economici astfel încât şi în anii următori să putem evalua cum va evolua salariu minim”, a afirmat ministrul Muncii.

Principalele probleme sunt, în opinia Ralucăi Turcan, lipsa forței de muncă, „acută şi deja cronică”, pentru cele 40.00 de locuri de muncă „oferite pe masă” şi pentru 200.000 de cereri de locuri de muncă, dar şi pregătirea potenţialilor angajaţi, adesea deficitară.

În prezent, principalele priorități ale ministerului sunt vaccinarea și sprijinirea persoanelor vulnerabile prin investiții, creștere economică și locuri de muncă.

„Aceste priorităţi sunt concretizate la noi în cifre, care demonstrează că am crescut investiţiile în România la 23 de miliarde, cu 31% mai mult decât anul trecut, că avem 120.000 de locuri de muncă şi o creştere economică record. Acestea sunt rezultate ale Guvernului obţinute împreună cu românii”, a spus Raluca Turcan.


loading...