Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat: Grefa hepatică este funcţională

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni – Sectia Clinica ATI III au anunţat noi detalii despre starea de sănătate a fetiţei de 5 ani care a suferit zilele trecute un transplant de ficat ca urmare a disgnosticării ei cu boala Wilson.

04 mai 2022, 12:57
Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat: Grefa hepatică este funcţională

Medicii Institutului Clinic Fundeni – Sectia Clinica ATI III au anunţat, miercuri, că fetiţa de 5 ani care a fost supusă unui transplant de ficat ca urmare a diagnosticării ei cu boala Wilson, este în stare staţionară, că grefa hepatică este funcţională, dar că pacienta este în continuare intubată şi ventilată mecanic.

„Starea pacientei de 5 ani transplantata hepatic este stationara iar grefa hepatica este functionala. La momentul actual pacienta este in continuare intubata si ventilata mecanic in sectia de terapie intensiva datorita afectarii neurologice preexistente”, a anunţat miercuri conducerea Institutului Clinic Fundeni.

Transplantul de ficat la care a fost supusă fetiţa de 5 ani cu Boala Wilson şi insuficienţă hepatică a fost realizat în cadrul Şcolii de Chirurgie a Institutului Clinic Fundeni.

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (…) A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni.

Citeşte şi: Boala care ucide anual mii de români. Sfaturi pentru a te proteja

Întrebată dacă mai sunt riscuri ca noul organ  să nu funcţioneze, medicul Dana Tomescu a explicat că acum lucrurile sunt sub control.

”Lucrurile sunt oarecum controlate. Ceea ce facem noi este că am depăşit un moment critic, am depăşit partea operatorie care a fost un succes, am depăşit partea de disfuncţie pe care am avut-o a grefei în sine şi în acest moment vedem care este toleranţa. Dar cum am spus şi ieri, acest copil este un copil care are un grad mare de imunosupresie, în plus este imunosupresată prin medicaţia pe care o primeşte, este un copil subnutrit, deci există o serie de lucruri, plus nişte infecţii în antecedentele pe care le-a avut şi toate acestea, pe intervenţie mare, faptul că e mai slăbuţă şi mai micuţă şi că primeşte medicaţie imunosupresoare, toate acestea sunt nişte factori de risc în timp. Dar primeşte tratament cu antibiotic profilaxie, perfuzii, sânge, toate lucrurile sunt făcute în aşa fel încât să fim minimum agresivi şi să nu ratăm nimic”, a declarat Dana Tomescu.


loading...
Partenerii noștri