Noi detalii despre imaginile șocante de la Spitalul din Reșița. Managerul: „Este o realitate amară, care nu poate fi ascunsă”

Imagini de groază au fost surprise în spitalul de urgență din Reșița. Bolnavii de COVID-19, majoritatea în vârstă, stau dezbrăcați pe holurile secției de pneumologie, direct pe ciment.

02 dec. 2020, 16:07
Noi detalii despre imaginile șocante de la Spitalul din Reșița. Managerul: „Este o realitate amară, care nu poate fi ascunsă”

Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean Resita, a reacționat, după apariția în presă a imaginilor șocante din spital. Medicul a confirmat că pozele sunt cât de poate de reale.

„Da. Este o realitate amară, care nu poate fi ascunsă. Sunt din spital, într-adevăr, e vorba de secția Pneumologie.

Trebuie făcute obligatoriu precizări: Secția e veche, nu s-au mai făcut investiții de zeci de ani, nu mai putem vorbi de circuite conforme. Tocmai pentru că arhitectura clădirii nu permite circuite, pentru că punem în pericol viața pacienților, am solicitat construcția unui spital modular.

Întreaga clădire adăpostește pacienți COVID. Secția de pneumologie, înainte de revenirea mea ca manager, a fost lărgită la capacitate maximă. Din fiecare colțișor s-a amenajat un loc. În această secție au venit pacienți cu diverse patologii, trebuie spus în egală măsură că personalul medical e foarte puțin, avem posturi libere, avem medici care sunt bolnavi. Pe pneumologie lucrăm cu 3 medici, pe infecțioase cu 2 medici.

Imagini șocante la spitalul din Reșița: Bolnavi de COVID-19, cu afecţiuni psihice, dezbrăcaţi pe holuri

Am văzut imaginile, le știu, am fost acolo cu primarul, președintele CJ, colegii dvs. din presă. Spitalul Județean e unul cu datorii istorice, conturi blocate. Existe și aspecte bune, dar și deficitare. Aceste imagini sunt din SJU Reșița, v-am spus cu sinceritate.

O clădire veche de 60 de ani cu 100 de pacienți Covid nu poate fi reabilitată într-un termen foarte scurt. Tocmai de aceea am solicitat construcția unui spital modular. Clădirea a funcționat la capacitate maximă. Nu se pot face nici măcar cosmetizări. Au fost cumpărate câteva saltele, au fost făcute anumite amenajări…

Am făcut precizarea că într-o clădire veche din 1957, degradată avansat, nu putem să vorbim de condiții hoteliere, de calitatea actului medical, într-o clădire insalubră. E o clădire la care va trebui să renunțăm. În câteva săptămâni, de când am venit eu, am solicitat construcția unui spital modular.

Explicați-mi cum pot eu să reabilitez o clădire veche de 60 de ani? Problema e că acești pacienți, care vin cu alte afecțiuni, ar trebui îngrijiți pe secții de specialitate. Nu am ales noi să devenim spital COVID! E o problemă a întregului sistem sanitar. Pozele demonstrează neputința sistemului. A fost rândul Reșiței. Sunt convinsă că tot sistemul sanitar se confruntă cu asemenea probleme. Sunt lucruri care ar trebui să dea de gândit tuturor, inclusiv autorităților.”, a declarat Alina Stancovici la GÂNDUL LIVE.


loading...