Noi detalii şocante despre activitatea de la Săpoca. Un pacient a fost găsit spânzurat în curtea spitalului, după mai multe ore

În timp ce Ministerul Sănătății și poliția derulează anchete cu privire la tragedia de la Săpoca, unde un bărbat a ucis cinci pacienţi şi a rănit opt, ies la iveală alte situații grave petrecute, de-a lungul vremii, la spitalul respectiv. Libertatea a stat de vorbă cu familia unui alt bărbat care, în urmă cu un an, a fost internat cu diagnosticul “tulburare anxioasă”, dar a sfârșit spânzurat în curtea spitalului.

21 aug. 2019, 05:46
Noi detalii şocante despre activitatea de la Săpoca. Un pacient a fost găsit spânzurat în curtea spitalului, după mai multe ore

Ștefan Baciu avea 46 de ani când s-a internat la Săpoca, la secția Nifon, anul trecut. Suferea de „tulburare anxioasă”. „Știi când apuci să dormi puțin, dar te trezești și te simți și mai obosit pentru că creierul nu se odihnește suficient? Așa pățea și Fănel. Mergeam ca pisicile prin casă, să nu-l trezim când reușea să ațipească puțin„, a povestit soția bărbatului, pentru Libertatea.

Bărbatul era mecanic auto și a lucrat cinci ani în Spania. Sănătatea i s-a șubrezit în 2013, când i-a murit o soră. S-a întors în țară pentru înmormântare și nu a mai plecat. A rămas împreună cu soția și cu cele două fiice ale lor în casa din comuna C.A. Rosetti, jud. Buzău. În acel an a început să aibă probleme cu somnul, făcea uneori atacuri de panică, iar tensiunea ridicată îl neliniștea.

A urmat un tratament o perioadă și a început să se simtă mai bine, însă problemele au reapărut anul trecut. «S-a dus la medic cu toată încrederea» Stresul, grijile și epuizarea l-au adus pe Ștefan în pragul unei depresii. Pentru că se simțea tot timpul obosit și nu putea dormi, a decis să meargă la medic. „Își făcea mereu griji, că aoleu, dacă nu ne ajung banii, dacă nu ne descurcăm. Dar era haios, râdea mult, vorbeam tot timpul, nu am avut niciodată probleme, nu ne certam niciodată„, povestește Violeta.

Ştefan Baciu s-a internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, secția Nifon, marți, 24 aprilie 2018. „A condus singur mașina până la spital, o mână o avea pe volan și cu cealaltă mă ținea de mână. S-a dus cu toată inima la spital, știa că se va face bine„. Vineri seară, cei doi au vorbit la telefon, iar Ștefan i-a spus Violetei că i-a fost schimbat tratamentul. Nici acum Violeta nu știe de ce. A dispărut din salon și nimeni nu a observat „Am vorbit pe la 18.30, dar l-am mai sunat o dată la vreo două ore după și nu mi-a răspuns. Am crezut că doarme și nu am vrut să-l trezesc. Dacă reușea să doarmă puțin, era o minune. Privind acum în urmă, regret că nu am insistat. Ăsta este cel mai mare regret pe care îl am„, spune Violeta Baciu. L-a sunat sâmbătă dimineață timp de trei ore, continuu. Panicată că soțul ei nu mai răspunde de atât timp la telefon, Violeta a sunat la spital. Nimeni nu știa unde este Ștefan. „Am sunat la poartă, paznicul s-a dus să întrebe asistentele și mi-au zis că nu știau nimic de el. Nu era în salon„.

Câteva minute mai târziu, medicii au anunțat-o că l-au găsit pe Ștefan mort, în curtea spitalului, spânzurat cu cordonul unui halat. A lăsat în urmă doi copii și o soție îndurerată Cum se poate ca nici un medic și nici o asistentă de la Săpoca să nu observe că un pacient internat la Psihiatrie a dispărut din salon? De ce nu și-au pus întrebări când nu l-au văzut la masă? De ce medicii nu supraveghează pacienții când își iau medicamentele? Sunt întrebările pe care și le pune Violeta la mai bine de un an de la moartea soțului său, potrivit Libertatea.