Noi dezvăluiri legate de dubla crimă de la Onesti: Cei doi muncitori lucrau ilegal în afara combinatului

Firma la care erau angajați cei doi muncitori luați ostatici și uciși într-un apartament din Onești ar încerca să ascundă faptul că nu existau proceduri și norme de detașare a muncitorilor în afara combinatului, a spus avocatul familiilor celor doi.

08 apr. 2021, 10:40
Noi dezvăluiri legate de dubla crimă de la Onesti: Cei doi muncitori lucrau ilegal în afara combinatului

Firma la care erau angajați cei doi muncitori luați ostatici și uciși într-un apartament din Onești ar încerca să ascundă faptul că nu existau proceduri și norme de detașare a muncitorilor în afara combinatului, a spus avocatul familiilor celor doi.

Societatea respectivă ar putea fi acționată în instanță pentru faptul că cei doi muncitori au fost detașați fără o serie de proceduri clare.

„Un document emis la 01.04.2021 de catre Chimcomplex, societatea unde erau angajati cei doi muncitori omorati la Onesti, arata faptul ca nu existau proceduri si norme de detasare a lucratorilor in afara combinatului. Mai mult de atat, contractele de munca ale celor 2 aratau foarte clar ca actvitatea lor se va desfasura in combinat si atat.

In urma acestor documente obtinute de catre noi, care nu fac nimic altceva decat sa confirme faptul ca muncitorii se aflau in acel apartament insa fara o baza legala, se analizeaza oportunitatea chemarii in judecata civila a Chimcomplex in vederea obtinerii de daune pentru familiile celor omorati in apartamentul lui Morosan”, a transmis avocatul Cuculis, care se ocupa de caz.

Conform documentului, angajații s-ar putea deplasa pentru acțiuni în afara complexului doar pe baza unui bilet de voie semnat de șeful ierarhic, care să menționeze data de plecare și de întoarcere.

„Din contractul lor de munca reiese clar ca ei isi desfasurau activitatea doar in sediul complexului si acum, aparand si documentul acesta intern emis de catre Chimcomplex, e clar ca ei acum incearca sa acopere niste procedure inexistente la momentul respectiv in combinate”, a declarat avocatul Cuculis.

Fratele unuia dintre cei doi muncitori luați ostatici și uciși cere despăgubiri de la Poliția Română de două milioane de euro.

„Suma am apreciat-o judecand efectele dezastruoase pe care le-a provocat moartea brutala a lui Silviu. Din cele doua milioane de euro, suma de un milion de euro ii va reveni lui Paul, 500.000 de euro sotiei lui Paul si cate 250.000 de euro celor doi copii ai fratelui victimei. Este cea mai mare suma ceruta ca despagubiri vreodata si avem toate atuurile sa o obtinem”, a declarat avocatul Adrian Cuculis anterior.

Reacția companiei la care erau angajați muncitorii

„Compania noastră a emis o circulară internă pe data de 01.04.2021 de reamintire a procedurilor și normelor de prestare a activității în exteriorul combinatului. Acesta este un demers periodic, de reinstruire a angajaților cu privire la procedurile interne.

Angajații uciși la Onești erau delegați la apartamentul din proprietatea companiei. Delegarea acestora s-a efectuat în conformitate cu legislația muncii, precum și cu pregătirea și calificările profesionale ale acestora, astfel încât dânșii să-și poată exercita atribuțiile de serviciu din fișa postului.

Avocatul familiilor victimelor face o confuzie între detașare și delegare. Delegarea presupune exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Angajații uciși la Onești erau delegați la apartamentul din proprietatea companiei, și nu detașați, astfel cum se susține nefondat. De esența detașării este schimbarea angajatorului, situație care nu este aplicabilă în cazul dat”.