Noi DREPTURI pentru militarii români. Urmaşii soldaţilor morţi la datorie, indemnizaţie lunară egală cu solda acestora

Din data de 9 mai 2016 a intrat în vigoare legea nr. 81/2016 privind modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

24 mai 2016, 07:46
Noi DREPTURI pentru militarii români. Urmaşii soldaţilor morţi la datorie, indemnizaţie lunară egală cu solda acestora

Urmaşii legali ai militarului decedat în misiune vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu solda funcţiei de bază brută sau cu salariul de bază brut, după caz, pe care cel decedat a avut-o sau l-a avut, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare la data producerii evenimentului care a cauzat decesul, potrivit actului normativ.

De asemenea, familia militarului rănit şi încadrat într-o grupă de invaliditate va beneficia de a) transferarea sau înscrierea copiilor, fără examen, la/în instituţiile de învăţământ militar preuniversitar sau universitar, după caz, cu respectarea condiţiilor legale, pe baza rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ, testelor de aptitudini şi a normelor aprobate prin ordin al ministrului apărării naţionale; b) acordarea de către Ministerul Apărării Naţionale a burselor de studii pentru copii, pe durata studiilor în instituţiile civile de învăţământ, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale; c) numirea soţului/soţiei şi/sau copiilor în funcţii militare în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale; d) încadrarea sau numirea, după caz, a soţului/soţiei şi/sau copiilor în funcţii civile din Ministerul Apărării Naţionale sau în instituţii publice civile, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.”

Totodată, militarilor care au participat, cel puţin 4 luni, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare, aşa cum sunt definite la art. 2 lit. b), i se conferă titlul onorific de «Veteran».