Noi escrocherii înainte de Sărbători. Români păcăliţi cu anunţuri false de cazare pentru Crăciun şi Revelion

Vin Sărbătorile, iar românii şi-au căutat locuri de cazare pentru a petrece Crăciunul sau Revelionul la munte. Vremea s-a răcit, a nins în zonele montane, iar pârtiile aşteaptă turiştii. Pentru unii români, bucuria sărbătorilor a fost umbrită de ţepele pe care şi le-au luat în legătură cu cazarea.

20 dec. 2021, 11:53
Noi escrocherii înainte de Sărbători. Români păcăliţi cu anunţuri false de cazare pentru Crăciun şi Revelion

Noi escrocherii înainte de Sărbători. Metoda de lucru e simplă: infractorii postează anunțuri pe site-urile de profil folosind date și fotografii false, oamenii care caută locuri de cazare pentru Crăciun sau Revelion îi contactează și plătesc un avans. Apoi, infractorii dispar cu banii și nu mai răspund la telefon, potrivit Libertatea.ro.

La fel a păţit şi o tânără care a căutat o vilă pentru a petrece Revelionul cu prietenii. A găsit un anunț pe Olx și a intrat în contact cu persoana care-l postase. Anunțul avea fotografii şi totul părea în regulă. A sunat la numărul afişat în anunţ şi după o discuţie pe whatsApp cu persoana care i-a răspuns la telefon, a achitat un avans de 1.500 de lei dintr-un total de 5.000 de lei. A primit şi o copie de buletin, despre care i s-a spus că i-ar aparţine celui care deţine locaţia închiriată.

Citeşte şi: Copil de 11 ani, accidentat pe pârtie, la Azuga. A suferit o fractură de tibie şi de peroneu

Doar că după ceva timp, cel de la care închiriase vila nu a mai răspuns la telefon, iar anunţul a fost şters de pe Olx. Mai mult, după o verificare pe Internet au descoperit că buletinul pe care îl primiseră aparţinea altcuiva care îl declarase pierdut.

Aşa că ţinerii au rămas şi fără cazare şi fără banii plătiţi în avans.

Citeşte şi: Zăpada la Bâlea Lac a ajuns la un metru şi jumătate. Ninge în continuare, peisajul este de basm cu o săptămână înainte de Crăciun

OLX a realizat un ghid cu principalele lucruri la care trebuie să fie atenţi românii în cazul anunțurilor de acest tip:

  • datele de contact – dacă vânzătorul nu poate fi contactat la telefon, trebuie contactată echipa suport a platformei. Compania recomandă ca discuțiile să fie purtate prin mesaje Olx, nu pe WhatsApp sau e-mail.
  • adresa – aceasta poate fi căutată pe Google Maps sau Google Streetview, astfel încât să fie verificat dacă chiar există proprietatea din anunț la adresa în cauză.
  • numele – orice pensiune respectabilă are o denumire prin care poate fi găsită, conform Olx. Dacă nu are unul trecut pe site, trebuie să întrebați care este numele, pentru a o putea verifica și pe alte site-uri.
  • prețul – există două semne dacă ceva este în neregulă: fie prețul este neobișnuit de mic față de cel al cazărilor similare, fie avansul este deosebit de mare.
  • termenii și condițiile contractului – documentul trebuie analizat cu atenție înainte de semnare pentru a vedea dacă există clauze defavorabile sau suspecte.
  • link-ul platformei în care faceți plata trebuie să fie neapărat de forma „https”, adică cu „s” în coadă. Acesta vine de la „secure”, ceea ce înseamnă securizat. Acest lucru garantează că plata este sigură. Link-ul trebuie să conțină o iconiță cu un lacăt închis în dreptul câmpului de căutare.