Noi facilități pentru angajații din România. Bonusuri salariale în 2023, sumele nu vor fi impozitate

Anunț important făcut de ANAF! Se fac modificări la formularul Declarației 112 pentru a introduce și posibilitatea acordării de abonamente pentru activități sportive.

27 ian. 2023, 14:05
Noi facilități pentru angajații din România. Bonusuri salariale în 2023, sumele nu vor fi impozitate

Noi facilități pentru angajații din România. Din 2023, angajatorii pot să ofere salariaților acest beneficiu, iar sumele nu vor fi impozitate. Suma maximă care poate fi dedusă nu poate depăși 400 de euro pe an, adică circa 33 de euro lunar.

Noi facilități pentru angajații din România. Bonusuri salariale în 2023, sumele nu vor fi impozitate

Angajații pot să primească bonusuri lunare neimpozabile, însă există condiția ca acestea să nu depășească 33% din salariu. Spre exemplu, dacă vorbim de un angajat care are salariul minim brut, adică 3.000 de lei pe lună, bonurile nu vor putea depăși 990 de lei pe lună.

Citește și ANAF vinde mașini ieftine. Dacia Sandero la 2.500 de euro și Mazda RX8 la 4.000 de euro, plus modele de lux la 10.000 de euro

Klaus Iohannis a promulgat luna aceasta deja legea prin care toți salariații din România vor putea primi abonamente pentru practicarea sportului, plătite de angajator. Suma ajunge la 400 de euro pe an pentru fiecare angajat.

Salariații care merg la sală, la un bazin de înot, merg la tenis sau practică un sport de echipă în cadrul unui club de amatori pot să beneficieze de această lege. Angajatorul e cel care le va plăti abonamentul. Legea se aplică și în cazul anumitor proceduri de recuperare medicală care includ activități sportive care nu sunt gratuite.

Citește și ANAF introduce „taxa pe stilul de viaţă”. Care români sunt vizaţi de controalele anunţate de Fisc

Legislația spune că angajatorii pot să acorde și alte bonusuri și facilități, dar condiția e ca sumele să nu treacă de 33% din salariul lunar al salariatului. Benficiile sunt: tichetele cadou cu ocazia sărbătorilor (maxim 150 de lei), contravaloarea serviciilor turistice (cazare și transport), asigurări de sănătate private sau pensii facultative (maxim 400 de euro pe an), decontarea navetei la serviciu dacă nu există un mijloc de transport în comun, dar și ajutoare de înmormântare sau diferite sume pe bani pentru achiziționarea unor dispozive medicale.