Noi medicamente achiziţionate pentru tratamentul pacienţilor cu COVID

Ministerul Sănătăţii a semnat un nou contract pentru achiziţia a 32.800 flacoane de Remdesivir. Medicamentul urmează să fie distribuit spitalelor care asigură tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov-2 cu forme severe de boală

30 sept. 2021, 17:08
Noi medicamente achiziţionate pentru tratamentul pacienţilor cu COVID

Ministerul Sănătății a semnat un nou contract pentru achiziția unei cantități de 32.800 flacoane Veklury (Remdesivir)100 mg.

Medicamentul va fi distribuit, gratuit, către spitalele care asigură tratamentul pacienților infectați cu SARS-Cov-2 cu forme severe de boală.

Fondurile pentru achiziția produsului au fost asigurate din bugetul Ministerului Sănătății-Rezerva epidemică.

Precizăm că, la data de 27 septembrie 2021, la nivel național, stocul pentru Veklury (Remdesivir) era de 24 185 flacoane.

Veklury (Remdesivir) a fost primul tratament autorizat pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată.

La acest moment, în București nu există niciun pat liber la ATI pentru pacienţii cu o formă mai gravă de Covid 19

Premierul Florin Cîțu a făcut un apel către managerii de spital și șefii de secții din spitale să termine „cu tergiversările” când e vorba despre mărirea numărului de paturi COVID.

Dacă nu rezolvă problemele, pleacă și vin alții, spune prim-ministrul.  „Fac un apel la toți managerii de spital și șefii de secție: să termine cu tergiversările și de fiecare dată când este nevoie, să răspundă imediat la nevoile privind schimbarea unei secții în secție ATI”, a spus Florin Cîțu.

În data de 30 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1374 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1364 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

În București sunt avizate de DSP 287 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Situație paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate:

Brașov – 1
Cluj – 1