Noi pandemii ar putea fi declanșate de microbi necunoscuţi, găsiţi în China

Oamenii de știință au studiat mostre de la 21 de ghețari de pe platoul tibetan şi au găsit dovezi ale a 968 de microbi - dintre care majoritatea nu au fost văzuți până acum. Cum Podișul Tibetan este o sursă cheie de apă pentru unele dintre cele mai mari râuri din lume, orice microb periculos ar putea ajunge rapid la un număr mare de oameni.

09 iul. 2022, 08:39
Noi pandemii ar putea fi declanșate de microbi necunoscuţi, găsiţi în China

Noi pandemii ar putea fi declanșate de microbi nemaivăzuți până acum blocați în ghețarii tibetani dacă sunt eliberați de topirea gheții, avertizează oamenii de știință, citaţi de DailyMail.

În timp ce lumea încă se luptă cu pandemia de Covid-19, oamenii de știință se uită deja la următoarea criză globală de sănătate și spun că ar putea fi declanșată de un microb blocat într-un ghețar tibetan.

Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou au studiat 21 de ghețari de pe Platoul Tibetan și au găsit dovezi ale circa 1.000 de microbi, dintre care cei mai mulți nu au fost niciodată văzuți până acum.

În mod îngrijorător, echipa a identificat, de asemenea, peste 25 de milioane de gene care codifică proteine, inclusiv unele care ar putea influența capacitatea de a provoca boli.

„Microbii patogeni moderni și antici prinși în gheață ar putea duce la epidemii locale și chiar la pandemii”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în Nature Biotechnology.

În cadrul studiului, echipa a adunat bacterii și forme de viață microscopice numite archaea din 21 de ghețari de pe Platoul Tibetan, în perioada 2016-2020. Folosind secvențierea genetică, cercetătorii au descoperit dovezi ale a 968 de specii microbiene. Unii dintre microbi sunt comuni, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa, care se găsește în sol și apă.

Cu toate acestea, cei mai mulţi microbi descoperiţi (82%) s-a dovedit a avea o mică asemănare genetică cu microbii găsiți în alte medii.

11% dintre specii au fost găsite doar într-un singur ghețar, în timp ce 10% au fost localizate în aproape toți ghețarii studiați.

Echipa a descoperit, de asemenea, peste 25 de milioane de gene care codifică proteine, inclusiv unele care ar putea influența capacitatea de a provoca boli.