Noi plafoane de preţ la curent electric şi gaze de la 1 aprilie. Cum se vor calcula facturile de acum încolo. Milioane de români sunt afectaţi de modificări

De astăzi intră în vigoare o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea tarifelor la energie electrică şi gaze pentru consumatorii finali.

01 apr. 2022, 06:52
Noi plafoane de preţ la curent electric şi gaze de la 1 aprilie. Cum se vor calcula facturile de acum încolo. Milioane de români sunt afectaţi de modificări
Noi plafoane de preţ la curent electric şi gaze de la 1 aprilie. Cum se vor calcula facturile de acum încolo. Milioane de români sunt afectaţi de modificări

Ordonanţa de urgenţă care intră în vigoare de astăzi impune noi plafoane de preţ pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh (înregistrat în 2021), şi 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 şi 300 kWh, pentru energie electrică.

Pentru gaze, preţul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA şi se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.

Pentru companii, tariful maxim este de 0,37 lei pe kwh, dacă firma se încadrează în limita maximă de consum de 50.000 de megawati oră.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă anunţă aprobarea de Guvern a OUG pentru plafonarea preţurilor şi compensare a facturilor timp de un an, de la 1 aprilie

 

Cum se vor calcula facturile la energie electrică şi gaze de la 1 aprilie 2022:

Consum lunar până în 100 kwh 

– 0,68 bani cu tot cu TVA

Consum lunar între 100 și 300 kwh 

– 0,80 de bani cu tot cu TVA

Consum lunar peste 300 kwh 

– prețul de pe piață

– IMM-urile: 1,00 lei/ kwh

Cât ar urma să plătească românii pentru energie electrică

Exemplu: casă, consum lunar 301 kwh

– factură energie electrică/ lună: 420 de lei – 1.200 de lei

Măsurile în domeniul gazelor naturale

Consum lunar până în 1.200 metri cubi anual 

– preț: 0,31 lei/ kwh

– pentru IMM-uri: 0,37 lei/ kwh

Cât vor fi facturile la gaze naturale

Exemplu: casă, consum anual 1.201 metri cubi anual

– preţ: 0,690 lei/kWh*

– factură lunară: 1.500 de lei

O ordonanţa similară adoptată în toamna anului trecut a introdus şi un impozit de 80% pentru venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile. Prevederea a fost preluată în noua ordonanţă şi a fost extinsă atât ca perioadă, cu un an, cât şi ca arie de aplicabilitate, pentru toţi producătorii de energie electrică, indiferent de sursă.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre plafonarea preţurilor la energie şi gaze. „Cetăţenii şi firmele trebuie să aibă protecţie în faţa liberalizărilor haotice”

 

Peste 2 milioane de români vor plăti de la 1 aprilie facturi uriaşe la energie din cauza modului în care Guvernul a plafonat preţurile

Prin Ordonanța de Urgență care intră în vigoare de la data de 1 aprilie, există o serie de consumatori care vor plăti energia electrică la prețul pieței, care este mai mare decât plafonările acordate firmelor pentru energie.

Este vorba despre consumatorii casnici care nu se încadrează în plaja de consum de 300 de kwh lunar pentru care Guvernul oferă plafonarea, așa că tot ce trece de 300 kwh vor plăti la tariful de pe piață.