Noi proteste în Liban: mii de persoane au demonstrat împotriva puterii

Mii de libanezi au demonstrat duminică, în a patra săptămână consecutivă, împotriva clasei conducătoare, în timp ce un nou guvern se lasă încă aşteptat şi criza economică se agravează, la două săptămâni de la demisia premierului sub presiunea străzii, informează Agerpres.

11 nov. 2019, 09:02
Noi proteste în Liban: mii de persoane au demonstrat împotriva puterii

Libanul este marcat din 17 octombrie de un protest fără precedent împotriva întregii clase conducătoare, considerată a fi coruptă şi incapabilă să pună capăt unei crize economice profunde.

Protestul a dus la demisia primului ministru Saad Hariri pe 29 octombrie, dar negocierile pentru formarea unui nou guvern trenează, potrivit Agepres.

Denumită „Duminica determinării”, ziua a fost marcată de mitinguri masive în mai multe oraşe din ţară încă din cursul după-amiezii.

În Beirut, precum şi în Saida şi Tir (la sud), dar şi la Tripoli (nord), rândurile protestatarilor s-au îngroşat la începutul serii. Fluturând steaguri libaneze, protestatarii au cerut în special să se accelereze formarea unui guvern format din tehnocraţi independenţi.

Miercuri, Banca Mondială a cerut autorităţilor să formeze un nou guvern cât mai curând posibil, avertizând împotriva unei „recesiuni mai profunde” în caz de impas, informează Agerpres.

Liderul Hezbollah, o personalitate influentă a politicii libaneze, urmează să susţină luni un discurs televizat foarte aşteptat. Hassan Nasrallah a ignorat ideea unui guvern format exclusiv din tehnocraţi, aşa cum cere strada. În aşteptarea unui guvern, temerile unei crize bancare cresc în rândul populaţiei.