Noi proteste în sănătate. Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile primite

Angajaţii din Sănătate au protestat din nou, miercuri dimineaţă. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile primite.

18 apr. 2018, 07:22
Noi proteste în sănătate. Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile primite

UPDATE. Peste o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Galaţi au protestat, miercuri, în curtea unităţii medicale, nemulţumiţi de veniturile obţinute în ultima lună, reclamând faptul că sporurile primite s-au acordat diferenţiat.

„Avem salarii, din cauza sporurilor scăzute de la 75 la sută pe terapie intensivă la 50 la sută, mai mici decât spitalele din Bârlad, decât Spitalul de Copii, decât alte spitale din teritoriu. Nu este normal după zeci de ani de muncă în serviciu de terapie intensivă să câştigi bani puţini. Nu este normal, la negocieri nu s-a întâmplat nimic, doamna director ne aruncă praf în ochi, s-au dat câteva sute de lei la salariu când alte spitale au salarii mai mari decât noi. Să veniţi la terapie să vedeţi cum îngrijeşte o asistentă şapte bolnavi, cum este dezastru, este Jihad în reanimare. Am invitat-o pe directoare să vină să vadă ce se întâmplă acolo, cum se îngrijesc pacienţii, nu ai cum efectiv să-i îngrijeşti”, a spus o asistentă.

La rândul ei, o infirmieră a reclamat faptul că medicii şi asistentele primesc sporuri mai mari faţă de restul personalului care lucrează în aceleaşi condiţii.

„S-au făcut diferenţe între doctori, asistenţi şi infirmieri şi îngrijitoare, dar fără noi nu se poate. S-a spus că numai medicii şi asistentele sunt în prima linie. Suntem însă şi noi, noi nu am primit mărire, măriri urmează din 2019, dar facem aceeaşi muncă. Sporul noi îl avem 15 la sută deocamdată, s-au luptat sindicatele că a ramas 15 la sută pentru că era vorba de 13% şi facem aceeasi muncă, fără noi nu se poate, noi suntem de fapt în prima linie”, a spus o infirmieră.

Pe de altă parte, medicii sunt nemulţumiţi că nu au primit sporurile maxime.

Protestatarii i-au chemat la discuţii în curtea spitalului şi pe liderii de sindicat.

Protestul a durat trei ore, timp în care aproximativ 70 de salariaţi ai Institutului Inimii Cluj-Napoca au scandat în faţa clădirii în care lucrează, folosind şi vuvuzele sau fluiere pentru a face zgomot.

Participanţii au scandat „Salarii decente!”, „Grevă generală! Grevă generală!”, „Sporuri cuvenite” şi au purtat cartoane cu mesaje precum „Protest spontan” sau „Nu vrem salarii speciale, dar merităm salarii normale”.

Mai multe categorii de salariaţi ar urma să aibă veniturile diminuate după aplicarea noului regulament privind sporurile, ceea ce îi nemulţumeşte pe angajaţii Institutului.

„După ce ne-au promis dublări şi triplări de salarii, au ajuns să le reducă”, a spus o participantă.

Managerul Institutului Inimii, Florin Crişan, a declarat că o parte din salariaţi au primit venituri reduse.

„Au intrat în grevă peste 70-80 de persoane. E vorba de personal medical care în această lună a primit partea de salarii fără a se aplica deocamdată regulamentul nou de sporuri. În condiţiile în care noi avem un procent de 21% nu reuşim să ne încadrăm în acest procent alocat de minister şi pentru moment am acordat doar salariile, fără a aplica regulamentul. Încercăm prin discuţii cu ministerul să obţinem un procent mai mare. Sunt categorii de personal care, prin aplicarea acestui regulament şi coroborat cu cuantumul sporului alocat nouă, pierd de la venituri”, a spus Florin Crişan, potrivit Agerpres.

Salariaţii au reluat lucrul în jurul orei 10.30, însă au spus că intenţionează să declanşeze greva generală.

În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.

Noi proteste ale angajaţilor din Sănătate, din cauza sporurilor

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.

Sorina Pintea a mai spus, după discuţii la Ministerul de Finanţe, că managerii de spitale trebuie să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajaţii să nu piardă la salariu.

„Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitate unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări”, a declarat Sorina Pintea după discuţiile de la Ministerul Finanţelor.

Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre „majorări semnificative”. „Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare”, a explicat Pintea.

Ea i-a ameninţat pe directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început. „Am început acest tip de evaluări. Vă daţi seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătăţii”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile.