Noi raiduri aeriene în Fâşia Gaza: Cinci palestieni au fost ucişi UPDATE

Trei palestinieni au fost ucişi în două raiduri aeriene israeliene în Fâşia Gaza marţi seară, ridicând bilanţul morţilor la 197 în opt zile de violenţă.

15 iul. 2014, 21:42
Noi raiduri aeriene în Fâşia Gaza: Cinci palestieni au fost ucişi UPDATE

UPDATE: Noi raiduri israeliene în Fâşia Gaza în noaptea de marţi spre miercuri au ucis cel puţin cinci persoane, au anunţat surse medicale palestiniene, ridicând bilanţul operaţiunii israeliene contra Gaza la 202 persoane, informează AFP. 

O lovitură contra unei locuinţe din oraşul Rafah /sud/ a ucis doi bărbaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă Ashraf al-Qudra, iar alta la scurt timp după aceea a ucis un tânăr, care potrivit martorilor era un militant islamist. 

O altă lovitură a ucis un al patrulea bărbat şi un tânăr de 19 ani a fost ucis în oraşul Khan Yunis din sudul Fâşiei Gaza, a declarat Ashraf al-Qudra. 

Avioane de luptă israeliene au bombardat de asemenea miercuri dimineaţă casa unui înalt responsabil al Hamas, Mahmoud al-Zahar, au declarat responsabili israelieni în a noua zi a operaţiunii împotriva Fâşiei Gaza

Luptele continuă între Israel şi Hamas. Primul raid a ucis doi bărbaţi aflaţi într-o maşină la Rafah /sud/ şi al doilea un alt bărbat la Johr al-Deeq /centru/, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă Ashraf al-Qudra, citat de AFP.

Franţa ‘cheamă toate părţile’ să respecte imediat o încetare a focului propusă de Egipt, a declarat marţi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, după o convorbire telefonică cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry, informează AFP. 
‘Toate eforturile trebuie să conducă spre oprirea violenţei şi asigurarea protecţiei populaţiei civile’, a adăugat Fabius într-un comunicat, menţionând că Franţa sprijină ‘iniţiativa Egiptului, aprobată de Liga Arabă, pentru o încetare imediată a focului’. 

‘Pentru ca armistiţiul să fie durabil, am subliniat că ar trebui să răspundă nevoilor legitime ale Israelului în materie de securitate ca şi nevoilor umanitare şi economice palestiniene. Autoritatea Palestiniană trebuie să fie, desigur, strâns asociată’, a precizat ministrul francez. 

Israelul şi-a reluat marţi după-amiază loviturile asupra Gazei după o scurtă încetare a focului, în timp ce mişcarea palestiniană Hamas a respins armistiţiul propus de Egipt şi conflictul, care a intrat în a doua săptămână, a făcut deja aproape 200 de morţi în rândul palestinienilor.

O comisie a Senatului Statelor Unite a aprobat marţi o creştere cu jumătate a ajutorului financiar american pentru sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, utilizat în prezent de Israel pentru a lovi rachetele trase din Fâşia Gaza, informează AFP. 

Senatorii aprobat un pachet de 351 milioane de dolari pentru finanţarea sistemului de interceptare în cursul anului fiscal 2015, care începe la 1 octombrie, faţă de 235 de milioane în 2014. Preşedintele Barack Obama a cerut doar 179 milioane de dolari credite pentru 2015. 

Statele Unite au cheltuit în total din 2011, de la data punerii sale în funcţiune, 700 milioane de dolari pentru a sprijini dezvoltarea ‘Domului de fier’, destinat să lovească proiectile cu rază scurtă şi medie de acţiune /rachete, obuze de artilerie/ vizând zone locuite. 

Creditele pe 2015, care prevăd de asemenea 270 milioane de dolari pentru alte sisteme antirachetă, urmează încă să fie aprobate definitiv de Senat până în septembrie. Camera Reprezentanţilor a adoptat deja o sumă identică în luna mai.