Noi reguli de circulație la nivelul UE. Limita alcoolemiei se schimbă. De când intră în vigoare noile prevederi

Uniunea Europeană (UE) vrea să aducă modificări semnificative codului rutier, urmărind îmbunătățirea siguranței rutiere și standardizarea regulilor în întregul spațiu comunitar.
Filip Stan
20 ian. 2024, 09:29
Noi reguli de circulație la nivelul UE. Limita alcoolemiei se schimbă. De când intră în vigoare noile prevederi

O nouă directivă a UE, care vizează regulile privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice va trebui introdusă, după aprobare, în legislația țărilor europene, inclusiv în România.

Uniunea Europeană dezbate în această perioadă un nou set de reguli pentru conducătorii auto, printre care:

– introducerea unui permis de conducere digital

– modificarea limitelor de valabilitate a permiselor auto

– scăderea vârstei la care o persoană poate dobândi dreptul de a conduce un autovehicul

– controalele obligatorii de sănătate

– o nouă limită de alcoolemie.

Carnet de conducere la 17 ani în UE

Uniunea Europeană analizează propunerea de scădere a limitei de vârstă pentru obținerea carnetului de conducere, potrivit Promotor.

Astfel, adolescenții care au împlinit 17 ani ar putea obține permis auto și ar avea dreptul să se urce la volanul unui vehicul. Dar numai dacă vor fi însoțiți de un major.

De asemenea, se va putea obține permis de conducere pentru camioane și vehicule pentru transport pasageri de la 18 ani. Condiția va fi, însă, ca aceștia să dețină un certificat de competență profesională. În caz contrar, limita de vârstă va rămâne de 21 de ani.

Se modifică limita alcoolemiei pentru șoferi

Deputații europeni propun ca șoferii începători să aibă o perioadă de 2 ani, după obținerea permisului, în care vor fi supuși mai multor restricții. De exemplu, în cazul acestora va fi propusă o limită de alcoolemie de 0,2 g/l.

Totuși, această limită nu va fi impusă la nivelul tuturor statelor membre, ci va fi doar o recomandare. Ceea ce înseamnă că fiecare țară va decide limitele și sancțiunile impuse privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

De exemplu, multe state din vestul Europei acceptă o concentrație de alcool în sânge de până la 0.5% g/l.

Aceste propuneri de modificare a legislației auto urmează să fie analizate în perioada următoare și până în martie 2024 să se decidă dacă vor fi implementate sau nu.

Care e limita actuală a alcoolemiei în România

Ordonanță de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool pur în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge. De asemenea, prevede sancțiunile pe care le poate aplica polițistul celui care a comis abaterea.

Astfel, pentru o concentrație cuprinsă între 0.01 și 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, conducătorul auto va fi amendat contravențional. Totodată, se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile și va primi între 1.485 lei și 3.300 de lei amendă contravențională.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stabilește ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Așadar, o concentrație alcoolică de peste 0.40 mg/l în aerul expirat atrage după sine nu doar suspendarea permisului și amendă, ci și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Citește și: UE, lovitură uriașă la adresa românilor! De când va fi interzis aragazul în bucătării

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!