Noi reguli de prevenire a infecţiei cu coronavirus în noul an şcolar

Odată cu deschiderea şcolilor din toamnă, vor fi instituite noi reguli de prevenire a infecţiei cu coronavirus. Aceste măsuri se stabilesc zilele acestea de către un grup de lucru interministerial.
Filip Stan
08 iul. 2020, 05:55
Noi reguli de prevenire a infecţiei cu coronavirus în noul an şcolar

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru Edupedu.ro cum a decurs întâlnirea de lucru de astăzi, de la sediul Ministerului Educației, unde au fost prezenți și reprezentanții ministerului Sănătății. În urma discuției, rămâne ca Institutul Național de Sănătate Publică să vină cu un draft de reguli sanitare care vor fi dezbătute în cadrul grupului de lucru săptămâna viitoare.

„Trebuie să ne asumăm riscul redeschiderii școlilor, am vorbit astăzi cu cei de la Ministerul Sănătății că trebuie să ne responsabilizăm toți, nu doar instituțiile publice, trebuie să ne responsabilizăm noi familiile, să nu ne trimitem copiii bolnavi la școală. Dacă vedem că nu se simt bine, că au febră, că sunt răciți, îi ținem acasă, deci facem un prim triaj în familie”, a explicat Cristache.

În ceea ce privește logistica redeschiderii școlilor, pornind de la scenariile deja înaintate Guvernului de către reprezentanții părinților și publicate de Edupedu.ro, Cristache spune tabloul va arăta diferit de la urban, la rural, în funcție de numărul de copii din școli.

„Instituțiile statului vor redacta principiile generale după care fiecare școală își va face regulile proprii, aprobate prin consiliul de administrație, în funcție de situația și nevoile respectivei instituții de învățământ. Trebuie descentralizată decizia privind deschiderea școlilor. Spre exemplu, în mediul rural, unde sunt mai puțini elevi la clasă și mulți copii nu au acces la tehnologie ca să poată studia online, lecțiile se vor desfășura la școală, dar în condiții sanitare anume. La oraș, la școlile foarte mari și aglomerate, acolo putem vorbi de o prezență de 50% a elevilor la ore, în clasă, în timp ce restul participă la lecție online, în direct. Pentru aceasta, va trebui să redactăm un contract între familii și școli în care părinții să își asume responsabilitatea că le oferă copiilor spațiu, laptop sau tabletă și conexiune la internet”, a explicat Cristache pentru Edupedu.ro.

Citeşte şi Cum şi când începe anul şcolar 2020-2021. Cele trei scenarii aflate pe masa Guvernului

În cazul elevilor de școală primară sau mai mici, nu prea se pune problema de ore online din cauza vârstei și puterii mai reduse de concentrare. În plus, până la vârsta de 11 ani, nu se recomandă purtarea măștii, a mai spus reprezentantul părinților.

„Nu suntem de acord să înceapă școala fără ca statul să asigure laptopuri și tablete conectate la internet”
Ce se întâmplă, însă, cu elevii care nu au acces la internet, ai căror părinți nu își permit laptopuri și tablete? „Ministerul Educației va distribui laptopuri și tablete care să aibă conexiune la internet, sunt 250.000 care trebuie să ajungă la copii și profesori din fondurile de rezervă. Noi nu suntem de acord să înceapă școala fără asigurarea acestora”, a declarat Cristache.

El a spus că nu se pune problema ca școlile să nu se redeschidă la toamnă, fiindcă ar însemna sacrificarea unei generații. Trebuie să învățăm să ne adaptăm situației și să trăim cu acest virus până se vor îmbunătăți lucrurile.

„Cu toate regulile sanitare, din păcate nu poate garanta nimeni că nu vor fi contaminări, dar pe de altă parte trebuie să înceapă școala, nu putem sacrifica o generație de copii”, a mai spus Cristache.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună