Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. „Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”

Au apărut noi reguli pentru elevi și profesori pentru anul școlar 2024 - 2025. Elevii vor fi evaluați într-un mod complet diferit. Măsura e așteptată de multă vreme.
Alina Costache
21 aug. 2024, 09:17
Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor.

Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. Adela Roșu, profesor de limbi străine, membru al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a explicat faptul că profesorii vor fi sancționați în cazul în care nu aplică regulile de evaluare.

„Metodologia și standardele naționale de evaluare au ca termen de finalizare data de 30 august 2024. Noi, profesorii, vom fi sancționați dacă nu aplicăm aceste reguli de evaluare a elevilor conform standardelor naționale. Însă, termenul de „standard național” este foarte vag exprimat. Prin urmare, cum să măsori ceva, dacă nu știi ce să folosești pentru măsurare?! Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”, a precizat Adela Roșu, profesor de limbi străine, membru al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), pentru Ziare.com.

Citește și BAC de toamnă 2024 la Matematică. Ce subiecte au picat la Științele naturii și Mate-Tehnologic

Cosmina Moraru, fondator al unei grădinițe private din Capitală, a mai spus că această regulă a Ministerului Educației e compet neclară și inutilă.

Noi reguli în școli pentru evaluarea elevilor. „Mă tem că s-a pus carul înaintea boilor. Avem hârtii, nu și standarde”

„Nu se schimbă fundamental sistemul de notare, ci se stabilesc niște obiective pentru evaluare la fiecare materie, cel puțin asta reiese din descrierea sumară a regulamentului invocat de Ministerul Educației. Că elevii vor fi informați înainte de notare e un lucru bun, face parte din feedback, iar unii profesori îl practicau și înainte de a fi amenințați cu sancțiunile. Concret, ca fost profesor care a părăsit sistemul public de învățământ din cauza tiparelor învechite, ineficiente, mă tem că standardele naționale nu reflectă efortul profesorilor de a transmite cunoștințe sau gradul de pregătire, nu țin cont de  pregătirea reală a copiilor. Nu știu dacă Ministerul (n.red. al Educației) e la curent, dar am colegi care fac alfabetizare în mediul rural”, s-a exprimat sursa citată, pentru Ziare.com.

Notele vor fi de la 1 la 10, exact ca până acum. Experții educaționali ar trebui să scrie în mod clar ce cunoștințe sunt necesare pentru nota 7 la Istorie, respectiv ce înseamnă 10 la Matematică pentru elevii de la un liceu tehnologic versus 10 pentru cei de la un profil real.

„Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”, se arată în Regulamentul de funcționare a unităților școlare 2024.

Citește și Burse de merit 2024. S-au schimbat criteriile, mai puţini elevi vor încasa 450 de lei lunar pe card. Când se fac primele plăţi în noul an şcolar

Regulamentul intră în vigoare în anul școlar 2024 – 2025, iar noutatea constă în faptul că elevii și părinții au posibilitatea să conteste notele primite.

„Standardele naționale pentru notarea elevilor sunt cruciale, având în vedere că va fi deschisă posibilitatea să se formuleze contestații. În lipsa acestora, va persista subiectivismul și va fi un val de nemulțumiri, cu precădere în rândul părinților care vor considera că între 7 și 8 e doar un punct, nu o diferență de cunoștințe. Pe de altă parte, va exista riscul ca elevii să se transforme în vânători de note și să fie mai puțin interesați de ceea ce trebuie să cunoască și de viitorul lor profesional”, arată sursa menționată mai sus

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african