Noi reguli la plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Se schimbă legislația

Legislația de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze ar urma să fie modificată substanțial, potrivit unui draft de Odonanță de Urgență obținut de Economica.net.

27 feb. 2024, 14:02
Noi reguli la plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Se schimbă legislația

Prețurile la energie electrică și gaze pentru consumarorii casnici și noncasnici vor fi plafonate până la data de 31 martie 2026, dar unele prevederi vor fi modificate, anunță Economica.net.

Toți consumatorii non-casnici de energie electrică vor plăti un preț maxim plafonat de 1 leu/MWh, începând cu 1 aprilie 2024. Prețul maxim plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună va fi maximum 1,2 lei/kWh, în scădere de la 1,3 lei. La fel va fi facturat și consumul lunar de peste 300 kWh al casnicilor, cu 1,2 lei/kWh. Noile plafoane vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024. Celelalte plafoane pentru casnici nu se schimbă. Limita maximă de preț de decontare de la stat către furnizorii de energie electrică scade la 700 de lei/MWh.

Toți producătorii români de gaze naturale vor vinde furnizorilor gazele pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică la cel mai mic preț dintre nivelul actual de 150 de lei/MWh și un preț al pieței. Acest ultim preț este media tuturor tranzacțiilor din piețe făcute pentru gazele cu livrare în luna respectivă de consum, sau, dacă nu există tranzacții, prețul din luna anterioară. Sunt vizate Petrom, Romgaz și BSOG, în special. Până acum, prețul era fixat la 150 de lei/MWh.

Citește și: Românii au ajuns să fure gaze și curent. Delgaz Grid a descoperit cu 40% mai multe cazuri de consum fraudulos decât în 2022

Producătorii de gaze vor plăti impozitul suplimentar și pentru gazele vândute populației la prețurile de mai sus. Până acum, legislația de plafonare îi scutea de la plata impozitului pentru aceste cantități de gaze. Noua regulă va intra în vigoare la 1 aprilie 2024

Mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE), prin care producătorii de energie electrică sunt obligați acum să vândă energie electrică furnizorilor cu clienți finali la prețul de 450 de lei/MWh devine opțional începând cu 1 iulie 2024. După 31 decembrie 2024 MACEE va fi eliminat. Prețul de vânzare a energiei electrice prin MACEE scade de la 450 de lei la 400 de lei/MWh (posibil la 350 de lei/MWh).

Citește și: Facturile la gaze s-ar putea dubla. Avertisment cumplit pentru românii cu centrale

Producătorii de energie eletrică vor plăti impozitul suplimentar de la pragul de preț de 350 de lei/MWh, nu de la cel de 450 de lei/MWh, ca acum, pentru tot ce vând în piețe. Impozitul va fi de 80% din diferența între prețul de vânzare și prețul de referință de 450 de lei/MWh – până acum era 100%. Se scot din baza de impozitare cheltuielile cu dezechilibrele, în limita a 5%, cheltuielile cu hedgingul și cele cu certificatele de CO2, acolo unde este cazul. Vânzările de energie electrică prin MACEE nu vor fi impozitate.

Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a gazelor din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (90%) și prețul PZU al lunii respective (10%), la care se adaugă 10%. La acest preț se va adăuga marja fixă de furnizare de 12 lei/MWh (13,5 lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate.