Noi reguli pentru plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. Cum se modifică legislaţia

Deputatii vor introduce noi reguli pentru facturile românilor. Ordonanta plafonarii si compensarii va suferi noi modificări în Camera Deputatilor, după cele adoptate în Senat. Premierul Nicolae Ciucă anuntă ultima variantă discutată în Coalitie: facturarea va lua în calcul doar consumul din luna curentă, fără raportare la consumul de anul trecut. 

04 oct. 2022, 08:43
Noi reguli pentru plafonarea şi compensarea preţurilor la energie. Cum se modifică legislaţia

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu au fost finalizate modificările la Ordonanţa de urgenţă 119 privind energia, aflată în dezbatere în Parlament, menţionând că urmează să fie transpuse şi propunerile şi măsurile care au fost stabilite la nivelul Uniunii Europene, dar şi în Coaliţie.

Premierul Ciucă a precizat că susţine amendamentul adoptat în Senat privind facilităţi pentru familiile cu trei şi mai mulţi copii, dar este discutată şi varianta cu acordarea de vouchere.

„Au fost mai multe (amendamente – n.r.) de aceea nu le ştiu pe toate. Dacă este vorba despre acesta punctual (propunerea privind facilităţi pentru familiile cu 3 sau mai mulţi copii – n.r.), sigur că da. (…) Este discutată şi această formulă a unor vouchere. Am discutat-o chiar în interiorul coaliţiei, am discutat-o şi cu preşedintele PSD. Trebuie să avem în vedere care dintre cele două propuneri este mai simplu de aplicat şi care să ajungă mai repede fără să treacă prin întreg procesul acesta birocratic”, a mai spus Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Întrebat dacă trebuie să se ia în calcul la factura de energie consumul din anul 2021 sau la zi, Ciucă a spus: „Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.