Noi reguli pentru profesori în 2024! Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației

2024 vine cu reguli noi pentru profesorii care vor susține concursul național de Titularizare. Ministerul Educației a modificat Metodologia-cadru pentru mobilitatea profesorilor.

05 ian. 2024, 13:17
Noi reguli pentru profesori în 2024! Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Noi reguli pentru profesori în 2024!

Noi reguli pentru profesori în 2024! Metodologia a primit deja toate aprobările necesare și a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Citește și Trei candidate la Titularizare, care au luat nota 10, nu au obținut un post pe perioadă nedeterminată. Anul acesta vor fi suplinitoare, iar anul viitor vor da din nou examen

Noi reguli pentru profesori în 2024!

Conform documentului, candidații titularizați în baza concursului național de Titularizare 2024 nu se vor mai putea detașa pe parcursul anului școlar 2024 – 2025.

De asemenea, candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă de la proba scrisă a concursului de Titularizare din acest an nu se vor mai putea angaja nici măcar ca profesori suplinitori.

Candidații care vor să se înscrie la Titularizare 2024 trebuie să știe că proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice va avea loc pe 17 iulie 2024.

Mai mult, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației, înscrierile la această probă vor avea loc în perioada 8-17 mai 2024.

În perioada 29 mai – 28 iunie 2024, probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasa se vor desfășura.

Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024-2025 prevede printre altele eficientizarea și debirocratizarea sistemului.

”Înscrierile la etapele de mobilitate, transmiterea și preluarea contestațiilor se pot realiza și electronic în sistem online, iar ședințele de repartizare se pot organiza și desfășura și online, conform procedurilor stabilite la nivelul ISJ/ISMB.

Candidații care au depus dosare de înscriere la etapele de mobilitate a personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar în ultimii 3 ani depun/transmit pentru înscrierea la aceste etape, la ISJ/ISMB/centrul de înscriere, cererea-tip însoțită doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori, dacă este cazul, în funcție de solicitările ISJ/ISMB unde se depune cererea”, se arată în document.

Totodată, documentul prevede mai multă transparență, mai multă predictibilitate pentru școală, mai mulți titulari în sistem, toleranță zero pentru fraudă, intoleranță față de comportamentele nedorite ale cadrelor didactice, dar și verificarea, în perioada de încadrare a personalului didactic de predare, la nivelul unităților de învățământ, a situațiilor de incompatibilitate cu funcția didactică pentru personalul didactic de predare angajat.

Documentul integral cu Metodologia-cadru pentru mobilitatea profesorilor poate fi consultat după publicarea în Monitorul Oficial.

Citește și Rezultate finale titularizare 2023. Aproape jumătate din profesori au picat. Notele după contestații