Noi reguli pentru şoferi! Aţi putea ajunge la închisoare dacă faceţi aceste modificări la autoturisme. Modificări şi pentru maşinile cu volan pe dreapta

Atenție, șoferi! Vă așteaptă reguli noi. Orice modificare făcută la kilometrajul unei mașini va putea fi infracțiune și va fi pedepsită chiar cu inchisoare, conform unui proiect de lege depus la Parlament. De asemenea, o altă propunere legislativă ajunsă în Parlament vrea ca mașinile cu volan pe partea dreaptă înmatriculate în România să nu mai poată circula pe drumurile publice. Pentru ambele propuneri, inițiatorii au cerut procedură de urgență.

12 nov. 2021, 11:26
Noi reguli pentru şoferi! Aţi putea ajunge la închisoare dacă faceţi aceste modificări la autoturisme. Modificări şi pentru maşinile cu volan pe dreapta

Un proiect de lege depus la Senat propune ca orice modificare făcută asupra kilometrajului unei mașini să fi considerată infracțiune. Această faptă va putea fi pedepsită și cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă legea va fi votată în forma iniţială.

Proiectul de lege prevede pedepsirea atât a celor care efectuează modificarea kilometrajului, dar şi pe cei care cer modificarea acestuia şi pe cei care pun la vânzare autovehicule cu kilometrajul modificat ori defect.

Citeşte şi: Poliţia Rutieră va putea da amenzi pe baza filmărilor de pe camerele de bord ale maşinilor -PROIECT

Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România

Un alt proiect de lege iniţiat de parlamentari PNL propune interzicerea pe drumurile publice din România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă înmatriculate în țara noastră. Exceptate de la această măsură ar urma să fie, potrivit proiectului de lege, mașinile istorice și cele utilitare.

Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, numărul accidentelor produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor rutiere dintr-un an.

Dacă propunerea va intra în vigoare, șoferii care vor conduce vehicule cu volanul pe dreapta vor risca amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte amendă. La acest moment, asta înseamnă sancțiuni contravenționale cuprinse între 870 lei și 1.160 lei, potrivit Alephews.ro.

Citeşte şi: Cod Rutier 2022. Șoferii ar putea circula cu viteze mai mari pe autostrăzi și drumurile expres. Solicitarea transmisă de Ministerul Transporturilor către MAI

Pentru a intra în vigoare, cele două propuneri legislative trebuie să fie adoptate de Parlament și promulgate de președinte.