Noi reguli pentru stabilirea impozitelor pe proprietățile românilor. Ce presupune implementarea programului e-Proprietatea

Implementarea programului e-Proprietatea, care introduce impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților, va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării ipotecare, consideră Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite.
Mircea Filipescu
26 feb. 2025, 09:59
Noi reguli pentru stabilirea impozitelor pe proprietățile românilor. Ce presupune implementarea programului e-Proprietatea

Guvernul pregătește noi reguli pentru stabilirea impozitelor pe proprietățile românilor. Astfel, autoritățile iau în calcul impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților.

„Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piață, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-și vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate. Acest lucru va genera o creștere a ofertei de locuințe și ar putea duce la o corecție a prețurilor, făcând piața mai accesibilă pentru cumpărători”, a explicat Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, această tendință ar putea stimula cererea de credite ipotecare, deoarece prețurile mai competitive vor atrage mai mulți cumpărători dornici să investească în proprietăți rezidențiale.

„Faptul că evaluările oficiale ale proprietăților vor reflecta mai precis realitatea pieței este un aspect benefic pentru bănci. Acest lucru va reduce riscurile asociate creditării, deoarece valoarea garanțiilor imobiliare va fi mai bine corelată cu prețurile reale”, a adăugat el.

Citește și: Premierul Ciolacu insistă cu impozitarea progresivă: Au zeci de mii de euro şi plătesc impozitarea muncii la fel ca cei pe salariul minim. Nu e corect, nu e echitabil

În opinia lui Anghel, transparența adusă de programul e-Proprietatea poate spori încrederea în piața imobiliară și poate determina instituțiile financiare să adopte o abordare mai favorabilă în privința condițiilor de creditare. Dacă reevaluările de piață vor duce la ajustări de prețuri în anumite segmente, există șansa ca actualii proprietari să poată beneficia de refinanțări avantajoase, consideră acesta.

„Dacă prețurile scad și dobânzile rămân competitive, vom vedea o tendință de refinanțare a creditelor ipotecare, ceea ce poate reduce costurile lunare pentru mulți proprietari”, a susținut Anghel.

Citește și: Marcel Ciolacu anunţă impozitarea pensiilor mari: „Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”

Simultan, prețurile mai accesibile ar putea stimula tinerii să investească în prima lor locuință, contribuind la o creștere a cererii pentru credite ipotecare. Astfel, băncile ar putea adapta ofertele de creditare pentru a atrage noi clienți în acest context.

„Ne putem aștepta la produse financiare mai flexibile, cum ar fi creditele ipotecare cu dobânzi mai avantajoase pentru anumite categorii de clienți sau pachete personalizate pentru locuințe eficiente energetic”, afirmă specialistul.

Piața imobiliară europeană oferă exemple relevante despre impactul unor astfel de reforme. De exemplu, în Spania, numărul de ipoteci constituite a crescut cu 11,2% în 2024, pe fondul scăderii ratelor dobânzilor și al creșterii accesibilității la finanțare Astfel, competiția între bănci și ajustările de prețuri au contribuit la menținerea unui acces rezonabil la credite ipotecare, chiar și într-un context economic volatil.

„Dacă ne uităm la piețele din vestul Europei, vedem că reducerea incertitudinii privind valoarea imobilelor a stimulat accesul la credite ipotecare și a creat oportunități pentru cumpărători. Un efect similar este posibil și în România. Programul e-Proprietatea ar putea transforma piața imobiliară din România, crescând transparența, echilibrând prețurile și facilitând accesul la creditare ipotecară. Pentru cei care doresc să cumpere o locuință sau să refinanțeze un credit existent, acest program poate aduce multiple beneficii. Important este ca băncile și consumatorii să fie pregătiți să navigheze această schimbare cu informații clare și decizii bine fundamentate”, a concluzionat Valentin Anghel.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile