Noi reguli pentru turiştii care îşi vor petrece concediul în România

Turiştii care şi-au făcut deja planuri pentru a-şi petrece concediul din vară în România trebuie să ştie că au de respectat câteva reguli.

21 mai 2021, 17:23
Noi reguli pentru turiştii care îşi vor petrece concediul în România

Noi reguli pentru turiştii care îşi vor petrece vacanţa de vară în România. Masca de protecţie nu trebuie să lipsească din bagajul turiştilor. Deşi începând cu 15 mai nu mai este obligatoriu să o purtăm în spaţiile deschise, ea rămâne obligatorie în interior, în piese, târguri sau în spaţiile aglomerate.

Noi reguli pentru turiştii care îşi vor petrece concediul în România

De asemenea, cei care şi-au planificat vacanţa în România trebuie să aibă în vedere rata de infectare din zona în care sunt cazaţi. De aceasta depind mai multe alte restricţii.

O veste bună este faptul că a fost eliminată carantina de noapte. Astfel că, începând cu luna mai, turiştii nu mai trebuie să stea în camere după o anumită oră și nici să mai aibă asupra lor, atunci când se deplasează noaptea, declarații pe propria răspundere sau adeverință de la angajator.

Cu toate acestea, dacă rata de infectare dint zona în care vă petreceţi concediul depăşeşte 4 sau 7,5 la mia de locuitori, se reintroduce carantina de noapte. Dacă se va ajunge la o asftel de situaţie, turiștii vor trebui să respecte carantina de noapte stabilită de autoritățile locale și să aibă la ei declarația pe propria răspundere dacă se deplasează în zilele de vineri, sâmbătă sau duminică, între orele 20:00 – 05:00, în cazul unei incidențe de 4 la mie sau dacă se deplasează în toate zilele săptămânii, între orele 20:00 – 05:00, în cazul unei incidențe de peste 7,5 la mie.

Citeşte şi Litoralul pentru toţi începe de astăzi. Vacanţe la mare la preţ de 40 lei pe noapte

Când sunt deschise, printre altele, restaurantele și terasele

Începând cu data de 15 mai, restaurantele, barurile, cafenelele și terasele pot funcționa la capacitate de 50%, în intervalul orar 05:00 – 24:00, sau la capacitate de 70%, în cazul în care vorbim despre persoane vaccinate împotriva COVID-19 sau testate negativ.

Astfel, turiștii pot merge la restaurante, cafenele, terase și baruri în intervalul orar 05:00 – 24:00, cu condiția ca acestea să nu fie foarte aglomerate, respectiv să fie ocupate la o capacitate de până la 50%.

Același lucru este valabil și pentru cele din cadrul hotelurilor, dar și pentru terasele considerate spații închise. Localurile vizate pot funcționa și la o capacitate de până la 70%, dar numai dacă toate persoanele sunt vaccinate cu ambele doze sau cu doza unică, în funcție de vaccin, și dacă au trecut zece zile de la imunizarea completă ori dacă au un test RT-PCR negativ, care nu trebuie să fie mai vechi de maximum 72 de ore, ori un test antigen rapid certificat, care nu trebuie să fie mai vechi de maximum 24 de ore.

Citeşte şi Taxă pe litoral. Cât vor plăti turiştii pe zi, dacă merg în Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun sau Olimp

Dovada pentru fiecare dintre acestea se poate face fie prin documente în format tipărit, fie prin documente prezentate în format electronic.

Mai mult, capacitatea de cazare din hotelurile din stațiunile de pe litoral este de  doar 70%. Vizate spaţiile de cazare din Constanța, Mamaia, Costinești, Vama Veche, Năvodari, Agigea, Eforie, Techirghiol, Tuzla, Costinești, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia și 2 Mai.

Este important de menţionat că măsurile se aplică la nivel local, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, sunt stabilite de comitetele teritoriale pentru situații de urgență. Astfel, pe lângă restricțiile amintite mai sus, în localitatea de destinație s-ar putea aplica și alte restricții suplimentare, relatează avocat.net.