Noi schimbări ale Codului Rutier ar aduce amenzi usturătoare pentru şoferii români

Amenzi mai mari pentru şoferi. În această lună a fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede anumite completări ale articolelor din capitolul VI care reglementează infracţiunile şi pedepsele aplicate.

27 iul. 2021, 17:33
Noi schimbări ale Codului Rutier ar aduce amenzi usturătoare pentru şoferii români

Schimbarea Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice ar putea însemna amenzi crescute pentru anumite categorii de contravenienţi. Propunerea legislativă numărul B277/2021, depusă la Senat miercuri, 23 iunie 2021, prevede completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, după cum urmează:

După punctul 23 de la alineatul (1) al articolului 102, se introduce un nou punct, punctul 231, care va avea următorul cuprins: nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată Iăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului Iăsat la dispoziţia pietonilor”.

După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată Iăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului Iăsat la dispoziţia pietonilor”, potrivit Zf.

Ce amenzi ar putea creşte şi cu cât

Această încadrare a faptei prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare. Sancţiunea pentru această încălcare a regulilor este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Ca această propunre legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Compania Naţională de Drumuri anunţă posibile restricţii de circulaţie din cauza caniculei


loading...
Partenerii noștri