Noi schimbări în privinţa sticlelor de plastic, după capacul care nu se desprinde. Va fi obligatoriu în UE

Directiva a Parlamentului European și a Consiliului prevede că din ianuarie 2025 sticlele de plastic îşi modifică compoziţie.
Alina Costache
01 feb. 2025, 10:21
Noi schimbări în privinţa sticlelor de plastic, după capacul care nu se desprinde. Va fi obligatoriu în UE

Sticlele de plastic se schimbă din nou. Uniunea Europeană vrea ca sticlele de plastic să conțină, începând din 2025, cel puțin 25% plastic reciclat, măsură care va crește la 30% până în 2030.

După introducerea capacului care nu se desprinde, un regulament comunitar urmărește să-și reducă și mai mult impactul asupra mediului. Astfel că începând din ianuarie 2025 mai vine o modificare. De data acesta schimbarea vizează compoziția sticlei.

Directiva  UE 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, adoptată la 5 iunie 2019, prevede că din ianuarie 2025 sticlele de plastic trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat, potrivit ziarulromanesc.at.

Citeşte şi: Dragoş Bucur, informaţie preţioasă înainte de Crăciun: „Nu păstraţi ţuica şi pălinca în plastic!”

Sticle de plastic, cu cel puțin 25% plastic reciclat. Acest lucru este prevăzut de  „Directiva Sup”, adoptată de Parlamentul European la 5 iunie 2019 și care a intrat în vigoare la 3 iulie 2021. Prevederea privind noua compoziţie a sticlei se regăseşte la articolul 6, paragraful 5.

Citeşte şi: România educată, pe ultimul loc în UE! Cardurile de primă educaţională, simple bucăţi de plastic, inutilizabile la firmele beneficiare ale programului

Procentul de plastic reciclat va crește la 30% începând din 2030.

Până în 2029, Uniunea Europeană își propune să colecteze nouăzeci la sută din sticlele de plastic de unică folosință pentru reciclare. Pentru a atinge acest obiectiv, relatează „Leggo”, a fost stabilit un obiectiv intermediar de colectare de 77 la sută pentru reciclare până în 2025. Procentul de plastic reciclat în sticle va trebui să crească la treizeci la sută până în 2030.

Ministerul Mediului anunță o măsură esențială pentru toți cetățenii și comercianții care gestionează ambalaje destinate reciclării prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).

Conform noilor reglementări, ambalajele non-SGR, adică cele care nu includ garanția de 50 de bani, mai pot fi vândute doar până la data de 30 iunie 2025, conform fanatik.ro.

Peste 3,36 miliarde de ambalaje reciclate într-un an

Implementat în decembrie 2023, Sistemul de Garanție-Returnare a avut un impact major asupra reciclării în România.

Până la finalul anului 2024, cetățenii au returnat peste 3,36 miliarde de ambalaje, ceea ce a permis reciclarea a peste 231.300 de tone de deșeuri.

RetuRO, administratorul sistemului, a confirmat că aceste rezultate reflectă o creștere considerabilă a gradului de colectare și reutilizare a materialelor.

Comercianții și producătorii, obligați să respecte noul termen

Odată cu aprobarea recentă a două acte normative de către Guvern, comercianții și producătorii au primit o perioadă suplimentară de șase luni pentru a epuiza stocurile de ambalaje non-SGR.

Astfel, termenul inițial de 31 decembrie 2024 a fost extins până la un nou termen limită: 30 iunie 2025.

După această dată, vânzarea produselor care nu fac parte din sistemul SGR va fi complet interzisă.

Obligații noi pentru comercianți și administratorul SGR

Conform Hotărârii de Guvern care modifică și completează legislația privind Sistemul de Garanție-Returnare, comercianții vor trebui să respecte o serie de reguli stricte:

– Produsele comercializate trebuie să fie marcate și înregistrate în registrul ambalajelor SGR.

– Este interzisă vânzarea produselor fără garanția de 50 de bani după 30 iunie 2025.

– Veniturile generate de SGR, inclusiv cele provenite din reciclare, trebuie folosite exclusiv pentru îmbunătățirea sistemului.

 

De asemenea, administratorul SGR este obligat să direcționeze materialele reciclate în primul rând către piața națională și să investească în dezvoltarea infrastructurii, conform Programului prioritar de investiții din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Autoritățile susțin că aceste măsuri vor asigura un proces de reciclare mai eficient și vor contribui la reducerea poluării cauzate de ambalajele nereciclabile.

Anunț reciclare SGR 2025: Termen limită și vouchere pentru ambalajele returnate

Totodată, sistemul SGR a demonstrat deja că poate transforma obiceiurile de consum ale românilor, crescând rata de reciclare și reducând cantitatea de deșeuri ajunsă la gropile de gunoi.

Pentru consumatori, acest sistem înseamnă o reciclare mai organizată și beneficii financiare directe, prin returnarea garanției de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Pe termen lung, se urmărește crearea unui sistem sustenabil, în care fiecare ambalaj introdus pe piață să fie reutilizat sau reciclat corespunzător.

Ce urmează pentru reciclarea ambalajelor în România?

Pe măsură ce sistemul SGR continuă să se extindă, Guvernul pregătește noi măsuri pentru optimizarea procesului de colectare și pentru sprijinirea comercianților și producătorilor în tranziția completă către ambalajele returnabile.

Până atunci, toți cei implicați trebuie să respecte termenul de 30 iunie 2025, dată la care toate ambalajele non-SGR trebuie să fie eliminate din vânzare.

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Columbo chemat să aplaneze conflictele din România. Cum s-a întâmplat acest lucru
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România