Noi semnale al creșterii veniturilor românilor prin măsurile PSD: sunt lider european la vânzările de mașini noi, iar băncile se întrec în oferte de creditare

Creșterea puterii de cumpărare a românilor este în continuă accelerare, susținută de politicile Guvernului condus de Marcel Ciolacu, care au făcut ca veniturile să crească, în medie, într-un ritm triplu față de rata inflației. Astfel, românii au putut face economii, dar și să achiziționeze bunuri noi, spre exemplu mașini sau locuințe.
Alina Costache
19 iul. 2024, 12:12
Noi semnale al creșterii veniturilor românilor prin măsurile PSD: sunt lider european la vânzările de mașini noi, iar băncile se întrec în oferte de creditare
Ultimul raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că, în iunie 2024, România este lider european în ceea ce privește creșterea vânzărilor de mașini noi comparativ cu luna similară a anului trecut. Cu 21.358 autoturisme înmatriculate, faţă de 13.173 vehicule în iunie 2023, țara noastră a înregistrat un avans de 62,1%, de patru ori mai mare decât cel din Italia (+15,1%) sau de peste zece ori comparativ cu Germania (+6,1%).

De asemenea, România are o creștere de aproape 20 de ori mai mare comparativ cu avansul la nivel european. Un număr de 1,31 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în iunie în Europa, comparativ cu 1,26 milioane unităţi în perioada similară din 2023, ceea ce înseamnă o creștere de 3,6%.

 

Tot mai mulți români achiziționează o locuință nouă

Un alt efect direct al politicilor PSD se simte și în sectorul imobiliar. Cu mai mulți bani în buzunar, tot mai mulți români doresc să investească într-o locuință, iar datele din piață confirmă acest lucru. Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacţii imobiliare de 419 milioane euro, de peste două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (când valoarea totală a tranzacţiilor pe primele şase luni a fost de 167 milioane euro).

Activitatea intensă de piața imobiliară este confirmată și de creșterea prețurilor locuințelor. Cel mai mult s-au scumpit faţă de începutul verii trecute apartamentele în Braşov şi Iaşi, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%, potrivit site-ului Imobiliare.ro. Un cumpărător plăteşte cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu două camere din Cluj-Napoca şi din Braşov faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna iunie a anului trecut. La Iaşi, diferenţa depăşeşte 10.000 de euro.

Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creşterea preţurilor locuinţelor. Creşterea preţurilor nu are impact doar în rata lunară, ci şi în suma necesară avansului. Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de către Banca Naţională a României prin diminuarea dobânzii cheie – un semnal important pentru piaţă, însă traiectoria preţurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susţinute a ofertei de locuinţe în marile oraşe, coroborată cu o cerere ridicată şi o putere de cumpărare în creştere”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

 

Competiție acerbă între bănci, care se întrec în oferte promoționale

Creșterea numărului de români care doresc să acceseze credite imobiliare a dus și la intensificarea competiţiei între bănci pentru a atrage clienții. În ultimul an, au fost lansate tot felul de oferte promoţionale pentru credite noi ipotecare şi/sau pentru refinanţări de credite ipotecare de la alte bănci, cu dobânzi mai mici, în jurul a 5-6%, sau chiar sub acest nivel, dobânzi uneori fixe pentru 3-5 ani.

BNR a remarcat dezvoltarea pieţei creditului ipotecar standard şi creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele ipotecare standard ale băncilor. Volumul creditelor ipotecare standard a continuat ascensiunea, ajungând în martie 2024 la 76,3 mld. lei, după o creştere cu circa 6% în martie 2024 versus martie 2023, potrivit BNR.

Datele Băncii Naționale arată, de asemenea, că urmare a creșterii veniturilor românilor, s-au înregistrat progrese substanțiale și în ceea ce privește creditul de consum. Avansul a fost de 2,1% în aprilie comparativ cu martie, cea mai mare dinamică din ultimii 6 ani. Față de aprilie 2023, creditul de consum a crescut cu 10,8%, cel mai ridicat ritm de după criza financiară. Dacă luăm în calcul inflația încă ridicată, creșterea reală este de 4,6%, cea mai ridicată de după 2015.

În plus, românii au continuat să constituie depozite la băncile comerciale, ajungând la peste 50 de miliarde de lei excedent de lichiditate. În iunie 2024, conform datelor agregate din sistemul bancar românesc, excedentul de lichiditate, în raport cu Banca Națională a României, a atins al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Acesta a atins suma de 50,4 mld. lei, în creștere cu peste 10% (4,9 mld. lei) față de nivelul înregistrat în mai. Sumele sunt rezultate directe ale politicilor PSD de creștere a veniturilor populației, excedentul fiind constituit din depunerile băncilor comerciale la banca centrală (depuneri overnight).

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri