Noi specii de lemuri descoperite în Madagascar: Animalele au mai puţin de 100 de grame

Biologii germani au identificat în pădurile din Madagascar noi specii de lemuri de tipul microcebe, care regrupează cele mai mici specii de primate din lume, care sunt şi printre cele mai ameninţate

26 mart. 2013, 07:56
Noi specii de lemuri descoperite în Madagascar: Animalele au mai puţin de 100 de grame

Biologii au descoperit aceste primate minuscule, care cântăresc mai puţin de o sută de grame, în timpul unor precedente campanii desfăşurate în Madagascar în 2003 şi 2007, explică, într-un comunicat, Centrul german pentru primate, scrie Agerpres.

Însă a fost nevoie de o serie de teste de ADN maternal şi paternal pe eşantioane recoltate pentru a le identifica oficial ca două noi specii distincte, ale căror nume sunt dezvăluite într-un studiu publicat marţi în revista International Journal of Primatology.

Este vorba de Microcebus tanosi, cu capul roşu şi relativ mare comparativ cu alţi ‘lemuri-şoarece’ de acelaşi gen, şi de Microcebus marohita, cu coadă lungă şi stufoasă şi picioare mari.

Ca şi rudele lor, aceşti lemuri din Madagascar figurează astăzi printre cele mai ameninţate primate de pe planetă, din cauza distrugerii habitatului lor şi a braconajului.

Madagascar a pierdut circa 11 milioane de hectare de pădure în cursul ultimilor 20 de ani, conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

În raportul publicat anul trecut, organismul subliniază că cel mai rar lemur din lume, Lepilemur septentrional, nu numără decât 19 specimene vii.

Din cauza izolării sale geografice, totalitatea primatelor din Madagascar sunt specii endemice, la fel ca 90% din plantele sale şi 80% din amfibiile şi reptilele sale.

Oamenii de ştiinţă descoperă încă periodic noi animale, iar numărul speciilor de lemuri identificate a crescut de peste rei ori în cursul ultimului deceniu.

Specii noi şi ciudate de peşti, descoperite la mare adâncime FOTO