Noi TENSIUNI româno-maghiare, pe marginea meciului Gyor-Oltchim. Fotografia care a încins spiritele

În ultimele luni, relaţia dintre România şi Ungaria a fost una tensionată, iar pe lângă ciocnirile la nivel politic am avut parte şi de unele în plan sportiv. După ce naţionalele de fotbal ale celor două ţări s-au întâlnit în preliminariile CM 2014, campioana României la handbal, Oltchim, întâlneşte formaţia ungară Gyor în semifinalele Ligii Campionilor, prilej cu care spiritele par să se încingă din nou.

09 apr. 2013, 08:02
Noi TENSIUNI româno-maghiare, pe marginea meciului Gyor-Oltchim. Fotografia care a încins spiritele

Un nou incident pune paie pe foc în relaţia şi aşa tensionată dintre România şi Ungaria. O poză cu atleta Nicoleta Grasu, care stă cu picioarele pe tricoul echipei de handbal Gyor, a stârnit mânia maghiarilor. Este doar ultimul incident dintr-un lung şir de scandaluri, care a culminat cu incendierea steagului Ungariei la meciul CFR Cluj-Rapid Bucureşti şi cu Sabina, fata ameninţată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la liceul ei din Covasna.

Foto: Prosport

Modul în care atleta Nicoleta Grasu a prefaţat întâlnirea de handbal dintre Oltchim şi Gyor i-a deranjat pe maghiari. La iniţiativa unui ziar de sport, Grasu a pozat cu picioarele pe tricoul Anitei Gorbicz, cea mai bună jucătoare a lui Gyor, iar ungurii au considerat acest gest că fiind unul revoltător.

CITEŞTE ŞI: Handbal feminin: Oltchim, învinsă de Gyor, în prima manşă a Ligii Campionilor

„E un gest provocator, ofensiv şi care nu are nimic în comun cu sportul şi cu ideea de fair-play. Federaţia Ungară de Handbal face apel ca întreaga atenţie să fie concentrată asupra sportului”, se arată într-un comunicat al Federaţiei de Handbal de la Budapesta.

Clubul Gyor a decis să le interzică accesul la meciul retur cu Oltchim jurnaliştilor de la publicaţia care a prezentat imaginea cu Nicoleta Grasu.

Relaţiile dintre români şi maghiari erau deja tensionate, în special după incidentul de la Cluj-Napoca, unde un steag al Ungariei a fost incendiat în timpul meciului CFR-Rapid. Şi cazul Sabinei, eleva ameninţată pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la liceul ei din Covasna, a pus paie pe foc în ultimele săptămâni.