Noi vouchere pentru români! Anunţul oficial de la Guvern, când şi cum se livrează

Românii trebuie să primească, prin intermediul primăriilor, vouchere culturale care le-ar facilita accesul la teatre, muzee, concerte, susține Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

25 iul. 2022, 17:41
Noi vouchere pentru români! Anunţul oficial de la Guvern, când şi cum se livrează

Românii vor primi şi vouchere culturale. Ministerul Culturii propune în Guvern ca primăriile să poată oferi cetățenilor, la începutul fiecărui an vouchere culturale, care pot fi folosite la evenimentele culturale. Această măsură este văzută foarte bine de cetățeni, în această perioadă în care s-au înregistrat scumpiri în toate sectoarele. Însă, în aceeași măsură sunt și oameni care declară că o astfel de măsură ar fi doar o risipă de bani.

Vouchere 2022. Anunţul aşteptat de toată lumea, banii intră pe card săptămâna viitoare

„Conceptul de vouchere poate să fie pus în practică foarte ușor și voi face demersul legislativ necesar. Am discutat cu mulți primari, mai ales cu cei care înțeleg fenomenul cultural și dedică parte importantă din buget către acest sector.  Important este, printr-o normă legislativă, să găsim o cale prin care o parte, evident păstrată în acest scop, să fie alocată culturii. Dar acea parte să se ducă și să fie palpabilă, simțită de către cetățean”, a spus ministrul Culturii.

Lucian Romaşcanu a explicat fenomenul des întâlnit în cultura românească, anume ruperea legăturii dintre spectator şi artist, lucru care se întâmplă din cauza evenimentelor culturale gratuite organizate de primării.

„Omul care să duce la teatru trebuie să ştie că cineva muncește pentru treaba aia și costă niște bani”, a atenţionat ministrul Culturii.

Marius Budăi, veste bună pentru milioane de pensionari: „Voucherele sociale nu sunt singura măsură din acest an”

Introducerea voucherelor culturale pot da un nou având librăriilor, care pot să-și deconteze acele tichete la primărie, muzeelor şamd, nu doar instituțiilor de spectacole. Voucherele culturale ar fi dedicate tuturor membrilor comunității, nu numai celor angajați la stat, a mai spus Lucian Romaşcanu, care şi-a propus ca în toamnă sau cel târziu la începutul anului viitor să obţină consensul politic necesar acestui proiect.

„Este o lege în Parlament acum, cu vouchere culturale pentru elevi. Ori o amendăm pe aceasta, ori facem una nouă cu acest concept. Fără cultură lucrurile nu pot funcționa și dacă nu ne dăm seama cu toții de acest lucru, vom vedea că pe termen mediu vom avea de suferit, cum deja în multe din zonele societății noastre suferim”, a mai adăugat ministrul.

„Am reuşit în acest an să avem foarte mulţi bani comparativ cu altă dată, foarte puţini faţă de ce nevoi ar exista în cultură (…). Există acest program uriaş de anvelopare a blocurilor, ce frumos ar suna un program naţional de dotare cu echipamente de scenă a teatrelor, care ar rezolva imens din toate problemele pe care le au teatrele şi aparatura şi oamenii care trebuie să pregătească un spectacol. Mi-ar plăcea să pot să lansez acest program. Sper să găsesc ecou”, a arătat ministrul Lucian Romaşcanu.

Vouchere sociale de 250 de lei. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru cei care nu au primit banii. Ce trebuie neapărat să facă

Vouchere sociale 2022. Vestea așteptată de milioanele de beneficiari care încă nu le-au primit

Peste două milioane de vouchere sociale (carduri) pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde au fost emise până miercuri, urmând ca, până la finalul săptămânii următoare, să fie finalizată emiterea tuturor cardurilor, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), relatează Agerpres.

„Până în prezent, au fost emise peste două milioane de carduri, iar până la finalul săptămânii viitoare, toate cardurile vor fi emise. Preconizăm că aceasta va fi şi data la care se va finaliza procesul de distribuţie. O posibilă excepţie ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanţilor Companiei Naţionale Poşta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin”, se arată în comunicatul MIPE.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în care sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.