Noi zile libere pentru bugetari. Vor avea cu trei zile mai mult decât cei de la privat

Noi zile libere pentru angajații de la stat. Bugetarii vor avea mai mult timp pentru activitățile preferate decât cei de la privat.

28 oct. 2022, 18:07
Noi zile libere pentru bugetari. Vor avea cu trei zile mai mult decât cei de la privat

Bugetarii vor avea noi zile libere, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, reiese dintr-un proiect al Ministerului Muncii.

Practic, ei vor avea trei zile în plus față de restul angajaților din economie, care au 15.

De regulă, însă, numeroase firme private se pliază la rândul lor pe aceste zile și acordă o perioadă liberă propriilor angajați. Același document spune că pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.

Noi zile libere pentru angajați. De când intră legea în vigoare

Angajații vor putea benefica de noi zile de concediu. Legea a intrat în vigoare de luni, iar potrivit Codului Muncii, salariații pot cere zile libere în caz de urgență.

În cazul în care există o rudă bonlavă în familie aceștia pot beneficia de 5 zile libere.

Odată cu modificarea Codului muncii și a codului Admisitrativ, oficial de astăzi angajații vor dispune de noi zile libere. Mai exact, în cazul în care există o urgență în familie, accident sau boala unei rude, salariații pot lipsi de la muncă 10 zile. Ulterior, angajatorul și angajatul vor stabili de comun acord cum vor fi recuperate cele 10 zile. Foarte important de menționat este că aceste libere nu vor afecta în vreun fel concediul de odihnă la care angajații au dreptul într-un an.

De asemenea, în cazul în care aveți în grijă rude, veți mai putea beneficia de încă 5 zile libere și nici acestea nu vor fi incluse în concediul de oidhnă la care aveți dreptul într-un an. Un lucru foarte bun este că dacă doriți să vă suplimentați vemiturile, vă veți putea lua încă un loc de muncă.

Noi prevederi apar și în legătură cu funcționarii publici. Aceștia vor lucra de acasă până la 5 zile pe lună. Aici ne referim la cei care au copii cu vârsta de până la 11 ani care acordă îngrijire unei rude sau dacă starea de sănătate nu le permite să mearga fizic la serviciu. În tot acest timp cât lucrează de acasă, funcționarii publici beneficiază de toate drepturile prin lege, mai puțin de sporul pentru munca în condiții periculoase sau vătămătoare.