Noiembrie, ultimul bal? Salariul mediu net în România a crescut cu 2,3 la sută spre finalul anului trecut. În ce domeniu se plătește cel mai bine

Înaintea de adoptarea ordonanței ”trenuleț”, mai exact în noiembrie 2024, salariul mediu net în România a crescut cu 2,3 la sută față de octombrie, ajungând la 5.388 de lei.
Irina Dumitrescu
17 ian. 2025, 11:23
Noiembrie, ultimul bal? Salariul mediu net în România a crescut cu 2,3 la sută spre finalul anului trecut. În ce domeniu se plătește cel mai bine

Noiembrie 2024 a fost ultima lună în care românii au stat, cât de cât, liniștiți cu gândul la ce urmează, în special din perspectiva portofelului propriu. În luna respectivă, salariul mediu net a urcat la 5.388 de lei, fiind cu 2,3 la sută mai mare decât cel din luna precedentă. E drept, se vorbea de ceva vreme despre un orizont cu criză și măsuri de austeritate, însă, cel puțin la nivel statistic, lucrurile încă se prezentau onorabil.

Nici astăzi situația nu pare din cale afară de dramatică, însă, susțin unii experți, încă nu sunt resimțite pe deplin, în buzunare, consecințele ordonanței ”trenuleț”.

Revenind la noiembrie 2024, cel mai bine se câștiga atunci în domeniul activităților de servicii în tehnologia informaţiei (IT, 12.423 de lei salariul mediu net), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de news.ro.

La polul opus, cele mai mici salarii se înregistrau, tot în noiembrie 2024, în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte (3.058 lei salariul mediu net), conform INS.

”În luna noiembrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.825 lei, cu 213 lei (+2,5%) mai mare decât în luna octombrie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.388 lei, în creştere cu 120 lei (+2,3%) faţă de luna octombrie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (12.423 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.058 lei)”, a transmis INS.

În noiembrie 2024, salariul mediu net din România a fost cu 13,1 la sută mai mare decât cel din aceeași lună a anului 2023, mai arată datele statistice.

Citește și Preţ carburanţi 17 ianuarie 2025. Veste proastă pentru toţi şoferii înainte de weekend

Potrivit sursei citate, în penultima lună a anului trecut, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut față de cel din octombrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net din noiembrie au fost următoarele: cu 13,6% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., respectiv cu 13% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor; între 7% şi 11% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 2,5% şi 7% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii anexe extracţiei, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), alte activităţi industriale n.c.a., tranzacţii imobiliare, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), telecomunicaţii, activităţi de poştă şi de curier, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de mobilă.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost provocate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 2,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 1% şi 2,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi aeriene, alte activităţi extractive, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Citește și Salarii 2025. Angajaţii care nu sunt afectaţi de ordonanţa-trenuleţ, ce bani vor primi pe card în plus la leafă

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare