Noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează piața muncii din România. Scade oferta de locuri de muncă

Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu afecteaza si mai mult mediul de afaceri din România. Retragerea anumitor facilitati fiscale si cresterea taxarii duce la diminuarea eforturilor de recrutare, in contextul in care numarul de aplicari si de candidati continua sa crească, conform unei analize Bestjobs.

05 oct. 2023, 15:35
Noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează piața muncii din România. Scade oferta de locuri de muncă

Companiile din sectoare cheie ale economiei prioritizează recrutările pentru locuri de muncă esențiale, conform unei analize Bestjobs. Noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează și mai mult mediul de business, în special anumite domenii cheie. Retragerea anumitor facilități fiscale și creșterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil și în diminuarea eforturilor de recrutare, în contextul în care numărul de aplicări și de candidați continuă să crească pe platforma de recrutare bestjobs.

Pe lângă IT, și companiile din Construcții, Agricultură și HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor. Se fac angajări doar în posturi esențiale pe care le au libere. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat.

Citește și: Angajări 2023. Se caută ingineri sudori şi agronomi. Salariile sar de 2000 de euro

„Se simte o oarecare scădere în eforturile de recrutare ale marilor companii, care, de regulă, făceau multe angajări în această perioadă și deschideau numeroase poziții. Acum, în timp ce companiile din Retail, Sănătate, Inginerie și Producție recrutează masiv, cele vizate de măsurile fiscale se limitează la angajarea doar a personalului esențial sau a celui deja planificat până acum. E un semn destul de evident că așteaptă să se clarifice contextul fiscal înainte de a aloca bugetele pentru mărirea echipelor, mai ales pentru anul viitor”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Citește și: Veşti bune pentru 8 milioane de români care au cotizat la Pilonul II. Aproape 20.000 de români au încasat pensie privată în primul semestru, în valoare totală de 341 milioane lei

Sectorul care a redus cel mai mult angajările în ultimele luni a fost cel al Construcțiilor. Media ofertelor publicate pe bestjobs în ultimele 3 luni este și cu 40% mai mică decât în aceleași luni ale anului trecut. Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialiști în Construcții și Instalații a fost foarte mare la începutului lui 2023, numărul de joburi postate pe bestjobs în primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numărul celor postate în primele 6 luni din 2022.

„Aplicările pe bestobs au crescut foarte mult, în septembrie atingând un nou record pentru perioada post-pandemie. Acest lucru este de așteptat după perioada de concedii, așa cum era de așteptat să crească și numărul de joburi. Cu toate acestea, observăm o stagnare în sectoare, precum Construcții și Agricultură, care în această perioadă intensificau căutările de specialișt, care coincide și cu discuțiile din sfera politică despre plata CASS în cazul acestor angajați sau impozitarea sumelor din salarii ce depășesc 10.000 de lei bruti. În ceea ce privește HoReCa, o stagnare a recrutărilor e justificată de încheierea sezonului turistic.”, completează Ana Vișian.

Salariile angajaților români au început deja să înregistreze scăderi, salariul mediu net din luna iulie fiind cu 35 lei mai mic față de luna iunie 2023, potrivit datelor INS. Cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, cu puțin peste 2.500 lei net.

În prezent, pe bestjobs, cele mai căutate locuri de muncă din domeniile vizate de noile măsuri fiscale au următoarele salarii:

Construcții și Instalații:

Inginer constructor senior – 1.700-2.400 euro net
Inginer proiectant instalații și ofertare – 1.500-2.200 euro net
Inginer rețele hidrotehnice – 1.600-2.200 euro net
Inginer sudor – 1.500-2.000 euro net

Industria alimentară:

Operator pasteurizare – 700-800 euro net
Inginer tehnolog cofetărie – 1.000 -1.500 euro net
Măcelar 500-700 euro net

Agricultură:

Inginer agronom – 1.000-1.700 euro net
Coordonator siloz – 1.100 – 1.400 euro net
Specialist irigații – 1.000-1.300 de euro net