Nord-estul Statelor Unite este paralizat de viscol: Mii de zboruri anulate şi oameni panicaţi

Mii de zboruri au fost anulate, iar traficul rutier şi feroviar a fost paralizat, vineri, în nord-estul Statelor Unite, din cauza viscolului însoţit de ninsori abundente, care au determinat cinci state să declare stare de urgenţă.

09 feb. 2013, 09:55
Nord-estul Statelor Unite este paralizat de viscol: Mii de zboruri anulate şi oameni panicaţi

Ninsorile, care potrivit centrului naţional de meteorologie ar urma să ajungă la 30-60 de centimetri în medie, însoţite pe alocuri de rafale de vânt la fel de puternice ca cele ale unui uragan, au început vineri după-amiază şi se vor opri sâmbătă, în această zonă din Statele Unite unde locuiesc aproximativ 40 de milioane de persoane.

Vineri seara, circa 4.900 de zboruri au fost anulate, 3.500 vineri, iar 1.400 sâmbătă, dintre acestea peste jumătate la New York, potrivit site-ului specializat FlightAware.com, citat de Mediafax.

Toate zborurile cu plecare sau sosire pe JFK, LaGuardia şi Newark, au fost suspendate spre sfârşitul după-amiezii. LaGuardia speră să redeschidă sâmbătă dimineaţa.

Aproximativ 700 de zboruri au fost anulate dinspre şi către Boston, unde stratul de zăpadă ar urma să ajungă la 60 de centimetri.

Într-o decizie rară, guvernatorul Massachusetts Deval Patrick a interzis circulaţia automobilelor pe o durată nelimitată, pentru a facilita operaţiunile de ajutor şi de deszăpezire. Statul vecin Connecticut şi Rhode Island au făcut acelaşi lucru, dar doar pentru unele autostrăzi.

În Massachusetts, peste 255.000 de consumatori au rămas fără curent electric vineri seara, iar numărul lor ar urma să crească, potrivit Boston Herald.

Starea de urgenţă, măsură care permite o mai mare flexibilitate în mobilizarea resurselor locale, a fost decretată în cinci state: Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York şi Maine.

La New York, unde ningea abundent vineri seara, serviciile de meteorologie au anunţat posibile acumulări de zăpadă de 25-35 de centimetri. Primarul Michael Bloomberg a evocat posibile inundaţii „moderate” pe coastă, în sectoarele deja afectate dur de uraganul Sandy, în urmă cu 100 de zile.

Joi, el le-a recomandat newyorkezilor să îşi facă provizii de produse de primă necesitatem, evocând posibile pene de curent.

Unele supermarketuri au fost luate cu asalt şi au rămas fără pâine şi lapte, iar în faţa benzinăriilor s-au format cozi de aşteptare.

„Nu trebuie să ne panicăm” din cauza benzinei. „Stocurile sunt suficiente, iar livrările nu vor fi perturbate”, a insistat vineri Bloomberg.

El i-a invitat pe newyorkezi să se întoarcă acasă şi să rămână acolo până ce se va termina viscolul, sâmbătă.

Numeroase magazine au închis mai devreme decât de obicei, vineri seara.

Circulaţia trenurilor a fost suspendată între New York şi Boston, unde toate transporturile în comun au fost oprite, iar şcolile şi tribunalele au fost închise.

Din New Jersey şi până în Maine, la frontiera canadiană, autorităţile au stocat tone de sare, pregătindu-se pentru deszăpezire, organizând centre de primire, multiplicând apelurile la prudenţă şi cerându-le locuitorilor să rămână la domiciliu.

Furtuna a paralizat transportul aerian şi în mai multe oraşe canadiene.