Norica Nicolai: România ar avea o mare oportunitate de a accesa Fondul european de apărare propus de Juncker

România ar avea o mare oportunitate de a accesa acel Fond de apărare european propus de Jean-Claude Juncker care vizează cercetarea și inovarea și este adresat industriei de apărare, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputata Norica Nicolai, vicepreședintă a grupului ALDE din Parlamentul European.

14 sept. 2016, 12:55
Norica Nicolai: România ar avea o mare oportunitate de a accesa Fondul european de apărare propus de Juncker

Într-o întâlnire cu jurnaliști români, eurodeputata a spus că i se pare „interesantă opțiunea pentru mai multă apărare colectivă în UE”.

Noi, în subcomisia de securitate și apărare vorbim de foarte multă vreme despre punerea capabilităților împreună pentru că nu avem capacitatea să construim în toate armele, costurile sunt foarte mari, iar industria europeană de apărare este destul de puțin semnificativă în comparație cu capabilitățile care vin din SUA”, a declarat ea.

Misiunile pe care le avem — sunt 30 până acum, multe civile din fericire — ar avea nevoie de forțe și capabilități comune. Nu s-au făcut multe până acum, deși avem acele batalioane pe care le-am înființat în urmă cu aproape zece ani, ele nu au fost folosite niciodată, și care sunt un exemplu de capabilități puse în comun„, a adăugat Norica Nicolai.

Ea a precizat că „asta va însemna și o nevoie de a susține industria apărare de europeană în detrimentul celei americane care era foarte prezentă și foarte populară în statele din Est — noi, Polonia, Cehia, mai puțin Ungaria care este dotată cu Grippen, avioane europene”.

„Acel fond care vizează cercetarea și inovarea este adresat industriei de apărare și România ar avea o mare oportunitate de a accesa acel fond și de a utiliza ce mai are încă din puțina industria de apărare. Oricum institutele de cercetări le mai avem, nu mai avem fabricile tradiționale„, a mai declarat Norica Nicolai.

Jean-Claude Juncker a propus miercuri crearea unui fond european de apărare și a afirmat că o forță militară a UE ar trebui să fie complementară NATO.

El a mai declarat în plenul PE reunit la Strasbourg că este necesar un cartier general european pentru o forță militară comună a UE.

El a apreciat că lipsa cooperării militare în privința utilizării resurselor costă țările UE miliarde de euro.

Juncker a precizat că până la sfârșitul anului va fi propus un Fond de apărare european „pentru a stimula activ cercetarea și dezvoltarea în această zonă”.