Norul de cenuşă de la vulcanul din Insulele Canare a ajuns deasupra României. Timp de două zile el va traversa ţara noastră

Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României începând de duminică şi până marţi.

26 sept. 2021, 16:16
Norul de cenuşă de la vulcanul din Insulele Canare a ajuns deasupra României. Timp de două zile el va traversa ţara noastră

Echipamentele de detecţie nu au înregistrat până în prezent creşteri ale poluării, se menţionează într-un comunicat transmis duminică pe Facebook de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Informaţiile primite de Administraţia Naţională de Meteorologie, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU, arată că în cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10.000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie, se precizează în textul Ministerului Mediului.

În această perioadă, circulaţia către est a norului care va traversa teritoriul României va fi favorizată de circulaţia din sector predominant sud-vestic a aerului.

Citeşte şi Situaţie dezastruoasă în insula spaniolă La Palma. Lava vulcanului Cumbre Vieja înaintează cu 700 metri pe oră, înghiţind case şi terenuri VIDEO

Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi de particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită, arată Ministerul Mediului.

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, aparţinând Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi gestionată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, subliniază MMAP.

„Datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum SO2, pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), NOx şi CO fi consultate de către public pe www.calitateaer.ro. Până în prezent nu sunt puse în evidenţă creşteri ale poluanţilor atmosferici”, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.