Norvegia, copleşită de imigranţi. Ia bani din FONDURILE SUVERANE pentru a-i întreţine pe refugiaţi

Norvegia va trebui să recurgă la fondurile sale suverane și să-și reducă ajutoarele financiare pentru imigranți, printre alte măsuri menite să-i permită acestei țări să facă față costurilor suplimentare ale 'afluxului record' de solicitanți de azil, a anunțat vineri guvernul norvegian.

30 oct. 2015, 15:35
Norvegia, copleşită de imigranţi. Ia bani din FONDURILE SUVERANE pentru a-i întreţine pe refugiaţi

Estimând la 33.000 numărul noilor solicitanți de azil pentru 2016, cifră de circa trei ori mai mare celei din ultimii ani, Oslo a cifrat la 9,5 miliarde de coroane (1 miliard de euro) cheltuieli suplimentare cauzate de acest aflux de imigranți, în raport cu ce prevedea bugetul prezentat la 7 octombrie.

Pentru a finanța aceste costuri suplimentare, guvernul de dreapta — din care face parte Partidul Progresului, formațiune populistă anti-imigrație — propune să fie luate 1,2 miliarde de coroane din Fondul de pensii publice, cel mai mare fond suveran din lume. Acesta se cifra vineri la 7.360 de miliarde de coroane.

Guvernul de la Oslo prevede, se asemenea, alocarea a 4,2 miliarde de coroane, din bugetul Ajutorului pentru dezvoltare, pentru primirea de refugiați pe teritoriul norvegian, potrivit Agerpres.

O asemenea măsură este autorizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), însă criticată de organizațiile neguvernamentale și de o parte din opoziția din Norvegia, care atenționează că aceasta ar putea duce, în cele din urmă, la o creștere a afluxului de imigranți.

Citeşte şi Imigranţii din Suedia fac mofturi: Refugiaţii refuză locuinţele oferite gratuit de autorităţille suedeze

Alte 4,1 miliarde de coroane ar urma să fie asigurate prin amânarea unor scăderi de impozite prevăzute anterior și prin economii, precum este reducerea cu 20% a ajutoarelor financiare atribuite refugiaților (minus 10% pentru minori), scăderea numărului de ore pentru învățarea limbii norvegiene și o repatriere mai rapidă a solicitanților de azil respinși.

Aceste propuneri urmează să facă obiectul unor negocieri, care se anunță complicate, în cadrul parlamentului, unde partidele ce formează guvernul sunt minoritare.