Nou scandal la nivelul Guvernului. Testele de salivă pentru elevi și profesori nu pot fi livrate, pentru că Ministerul de Interne nu are bani pentru a le procura – surse

Problemele se țin lanț în învățământul din România. După o vacanță forțată, acum testele de salivă pentru elevi și profesori, care erau așteptate de toți, întârzie să apară.

22 nov. 2021, 16:51
Nou scandal la nivelul Guvernului. Testele de salivă pentru elevi și profesori nu pot fi livrate, pentru că Ministerul de Interne nu are bani pentru a le procura – surse

Nou scandal la nivelul Guvernului. Motivul? Se pare că acestea nu pot fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu ar avea bani să le procureze, au declarat surse pentru Europa FM. 

Nou scandal la nivelul Guvernului . Testele de salivă pentru elevi și profesori nu pot fi livrate, pentru că Ministerul de Interne nu are bani pentru a le procura – surse

Ministerul ar fi trebuit să primească banii pentru teste la rectificare, ce nu poate avea loc de două luni, pentru că nu există Guvern care să poată da ordonanța de urgență necesară. În ciuda promisiunilor ministrului Educației, testele nu pot ajunge în școli pentru că Inspectoratul pentru Situații de Urgență, subordonat Ministerului de Interne nu are fondurile necesare.

De altfel, unul dintre furnizorii selectați să vândă Statului o parte din ultimul lot de teste de salivă, s-a retras din competiția organizată de ONAC.

De altfel, cu doar câteva zile în urmă, Raed Arafat a făcut câteva precizări privind achiziţia testelor pe bază de salivă pentru şcoli. Şeful DSU a declarat că iniţial nu se va contracta toată cantitatea necesară care a fost discutată, ci se va aştepta să se vadă utilizarea şi consumul lor.

Citește și: Cum se vor face testele pe bază de salivă în şcoli. Precizări de ultima oră ale ministrului Educaţiei. Ce se întâmplă cu această problemă
„IGSU a făcut primele contracte subsecvente. Deja unele firme ne anunţă că s-ar putea să întârzie cu livrarea, o să vedem care va fi situaţia. Nu contractăm toată cantitatea necesară care a fost discutată pentru că vrem să vedem utilizarea lor şi consumul lor. Aici sunt mai multe loturi şi poate IGSU, că ei le contractează şi intră în stocurile care se distribuie la şcoli după asta, vedem după nivelul de utilizare la câte mergem mai departe. Dacă vedem că se utilizează şi se aplică şi este ok, se contractează următoarele, dar dacă nu, aşteptăm să vedem că se consumă ce se cumpără”, a declarat Arafat, vineri, în cadrul conferinţei de presă de la Ciolptani.

Citește și: Teste de salivă pentru depistarea COVID-19 vor fi disponibile în şcoli de săptămâna viitoare