Nou scandal sexual la Vatican. Cardinalul catolic cu cel mai înalt rang, inculpat pentru pedofilie

Trezorierul Vaticanului, cardinalul australian George Pell, care deţine şi cel mai înalt grad de prelat, a fost inculpat pentru multiple abuzuri sexuale asupra unor copii în Australia, a anunţat poliţia locală.

29 iun. 2017, 06:21
Nou scandal sexual la Vatican. Cardinalul catolic cu cel mai înalt rang, inculpat pentru pedofilie

George Pell, prelatul catolic cu cel mai înalt rang în Australia, a fost interogat la Roma de poliţia australiană în octombrie, din cauza unor acuzaţii de pedofilie pe care le respinge.

Trezorierul Vaticanului respinge însă ”cu vigurozitate” acuzațiile de pedofilie care i-au fost aduse și se va întoarce în Australia pentru a se apăra, a anunțat, joi, arhidieceza de Sydney (Australia).

”Poliţia (din statul) Victoria l-a inculpat pe George Pell pentru infracţiuni vechi de agresiune sexuală”, a declarat pentru presă comisarul adjunct Shane Patton, care a precizat că există numeroase plângeri cu privire la aceste acuzaţii.

Potrivit lui Patton, prelatul în vârstă de 75 de ani a fost inculpat şi citat în faţa justiţiei. El urmează să se prezinte pe 18 iulie la un tribunal, în primă instanţă, la Melbourne, în sud-estul Australiei, pentru a fi audiat.

Poliţia nu a vrut să răspundă vreunei întrebări, subliniind asupra necesităţii de a apăra integritatea procedurii judiciare.

Acuzaţiile formulate împotriva cardinalului Pell au apărut după o lungă anchetă cu privire la răspunsul instituţiilor în Australia faţă de abuzuri sexuale comise asupra unor copii, solicitată de Guvern în 2012.

Cardinalul Pell a fost audiat în trei rânduri în acest cadru şi a recunoscut în Comisia de anchetă că a ”eşuat” în gestionarea preoţilor pedofili în statul Victoria în anii ’70.

El a fost făcut preot în 1966, la Roma, după care a revenit în Australia în 1971, unde a urcat treptele ierarhiei catolice. El a fost ales în 2014 de către Papa Francisc să asigure mai multă transparenţă finanţelor Vaticanului.