COD RUTIER 2019. Nou test la fişa auto pentru permisul de conducere. 300.000 de români pot rămâne fără carnet de conducere

COD RUTIER 2019. Ministerul Sănătăţii a publicat un act normativ potrivit căruia cei care dau de permis auto sau vor să-l reânoiască să fie examinaţi pentru apnee în somn.

07 nov. 2019, 06:50
COD RUTIER 2019. Nou test la fişa auto pentru permisul de conducere. 300.000 de români pot rămâne fără carnet de conducere

COD RUTIER 2019. Pe lângă examinările de specialitate care se făceau până acum va apărea și examinarea pentru identificarea riscului de apnee în somn.

Citeşte şi Şoferul „Mi se fâlfâie” a rămas fără permis VIDEO

Potrivit proiectului de act normativ, rubrica de pneumologie va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

Trebuie precizat însă că șoferii suspectați de apnee sunt deja obligați din 2015 să obțină un aviz medical pentru a avea permis auto.

Datele arată că, în România, din șase milioane de șoferi, 270.000 suferă de apnee. De altfel, România este pe locul cinci în clasamentul european al adormirii la volan.

Cele mai întâlnite simptome ale apneei în somn sunt: sforăitul, somnolența, oboseală, iritabilitatea și migrenele.

Actul normativ mai prevede că fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilă timp de un an de la momentul la care este emisă, în condițiile în care aceasta are acum o valabilitate de doar șase luni.