Noua Lege a Pensiilor: Se vor face contracte de asigurare pentru pensie. Cine sunt românii care trebuie să facă acest lucru

Publicat: Luni, 13 August 2018 10:36 // Actualizat: Luni, 13 August 2018 10:36 // Sursa: romaniatv.net

Noua Lege a Pensiilor include o modificare legată şi de modul în care poţi cumpăra vechime pentru pensie.

Românii vor putea face plăţi retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, potrivit viitoarei legi a pensiilor, pusă recent în dezbatere. Faţă de mecanismul plăţilor retroactive aplicabil în prezent, la noul mecanism vor putea apela, teoretic, mai multe persoane. Plata contribuţiilor pentru perioadele neasigurate din trecut se va face în baza unui contract special, iar calculul acestor perioade se va face raportat la momentul încheierii contractului.

"(2) Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare facultativă.

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă şi pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Contractul se asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) se poate încheia numai de către persoana care, pe perioada anterioară prevăzută la alin. (3), avea vârsta legală de încadrare în muncă potrivit legii.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea unei pensii potrivit legii", scrie în proiectul pus în dezbatere.

Cumpărarea vechimii pentru pensie se poate face şi în prezent, dar este o măsură care are un termen-limită: la finalul acestui an, mecanismul va deveni inaplicabil, scrie avocatnet.ro.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern legea pensiilor pensionari vechime
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 aug 13:08
Răspunde | Votează email 0 email
UNUL
INTREBARI : 1 - de ce contractul de asigurare facultativă trebuie incheiat la nivelul salariului mediu 2 - VPR este gaselnita prin care valoarea punctului de pensie actual este decuplat de cresterea salariu mediu brut pe economie ceea ce va conduce la inghetarea pensiilor mici 3 - Con form art. 65 alin. 3 si 4 IMERCM fuctioneaza sub tutela CNPP in mod neconstitutional intrcat CNPP este coordonator principal de credit pentri institut ?!
1
EUR
4.8375
RON
09 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H