Nouă primării din Brăila, sancţionate de Autoritatea Electorală Permanentă

Nouă primării din judeţul Brăila, printre care şi cea a municipiului reşedinţă de judeţ, au fost sancţionate cu avertisment de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru nerespectarea legii în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor prezidenţiale de anul acesta.

12 sept. 2014, 11:22
Nouă primării din Brăila, sancţionate de Autoritatea Electorală Permanentă

În perioada 1-5 septembrie, au fost sancţionate cu avertisment Primăria Brăila, Primăria Siliştea, Primăria Cireşu, Primăria Roşiori, Primăria Cazasu, Primăria Scorţaru Nou, Primăria Romanu, Primăria Bărăganu şi Primăria Victoria, potrivit unui comunicat de presă emis de Filiala Sud-Est a Autorităţii Electorale Permanente.

Filiala Sud-Est a Autorităţii Electorale Permanente a aplicat, în total, 41 de sancţiuni, între care cinci amenzi în cuantum total de 5.000 lei şi 36 de avertismente, pentru încălcarea legilor privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi respectiv cele privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Acţiunile de control electoral au avut ca principale obiective îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral, verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare şi speciale şi a modului de întocmire a listelor electorale, verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate şi a modului de actualizare a listelor electorale. A mai fost verificată respectarea de către primar a obligaţiei de a pune la dispoziţia alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente şi de soluţionare a întâmpinărilor privind omisiunile.

S-au verificat efectuarea de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie, înscrierile greşite sau erorile din listele electorale, modul de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală, obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare a materialelor de logistică electorală, respectarea hotărârilor adoptate de A.E.P. şi instruirea primarilor privind atribuţiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. Legea nr. 370/2004 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României, cu modificările şi completările ulterioare.

Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfăşurării alegerilor prezidenţiale de anul acesta, mai menţionează comunicatul Filialei Sud-Est AEP.