Nouă şedinţă PNL – PSD pentru a accepta rotaţia premierilor. Liberalii, nehotărâţi privind numele cu care merg la consultări

Liderii PNL se întâlnesc, miercuri, din nou, cu social-democraţii şi cu reprezentanţii UDMR pentru o nouă rundă de negocieri pentru a forma o nouă coaliţie de guvernare.

17 nov. 2021, 10:06
Nouă şedinţă PNL – PSD pentru a accepta rotaţia premierilor. Liberalii, nehotărâţi privind numele cu care merg la consultări

O nouă şedinţă PNL – PSD are loc astăzi, în condiţiile în care există un blocaj cu privire la majorările de venituri cerute de social-democraţi, precum şi în privinţa numelui premierului cu care noua alianţă va merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

Cu toate că liderii celor trei partide au stabilit că vor avea o propunere comună de premier, liberalii au votat marţi seara că acceptă deţinerea prin rotaţie a postului de prim-ministru, timp de un an şi jumătate. Atât PSD, cât şi PNL vrea să dea primul premierul.

PSD nu îl acceptă, însă, pe Florin Cîţu ca propunere din partea PNL, pentru că a fost deja dat jos prin moţiune de cenzură, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Florin Cîţu, după ultima rundă de negocieri cu PSD: „Primul premier, de la PNL. NU renunţăm la cota unică. Ministerele avizatoare vor fi împărţite”

Şedinţa forului de conducere al PNL a fost una tensionată marţi seara. Deşi s-a votat varianta premierului prin rotaţie, liberalii vor să ocupe primii postul de şef al Executivului.

Au fost discuţii aprinse cu privire la numele premierului, mai ales că propunerea PNL în persoana lui Florin Cîţu nu este acceptată de PSD.

Citeşte şi: Camera Deputaţilor a adoptat OUG care stabileşte obligaţii suplimentare în sarcina agenţilor de plasare a forţei de muncă în străinătate

În aceste condiţii, tot mai mulţi liberali au cerut flexibilizarea mandatului de negociere, pentru a fi luată în calcul şi alte nume în afară de cel al preşedintelui partidului, în discuţiile cu social-democraţii.Cel care a propus acest lucru a fost Emil Boc, însă şi alţi lideri au cerut să nu se meargă cu un anume nume la negocieri, ci să se lase preşedintelui Klaus Iohannis decizia în privinţa desemnării premierului, notează sursa citată.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a ieşit marţi seara singur la declaraţii, şi a anunţat că în acest moment propunerea de premier a partidului este el. Despre propunerea lui Boc, de flexibilizare a mandatului de negociere, a afirmat că nu s-a supus la vot.

Citeşte şi: Dan Barna, convins că înţelegerea PNL – PSD nu va rezista, vrea din nou la guvernare: „Acest bambilici între premieri e cea mai sigură garanție că această coaliție nu are șansă să funcționeze”