Rovana Plumb: Vom definitiva până miercurea viitoare propunerea privind TIMBRUL DE MEDIU

Guvernul va înapoia şoferilor care au contestat taxa auto în instanţă 350 de milioane de lei în 2013. Banii vor fi adunaţi din noua taxă, timbrul de mediu. Niciun şofer care şi-a înmatriculat maşina înainte de 2007 nu va plăti această taxă. Proiectul va ajunge în formă finală pe masa Executivului, săptămâna viitoare. Ministrul Rovana Plumb a precizat că impozitul anual este luat în calcul. Plumb a explicat, în exclusivitate la România TV, cine va plăti mai mult şi de când.

11 ian. 2013, 14:48
Rovana Plumb: Vom definitiva până miercurea viitoare propunerea privind TIMBRUL DE MEDIU

Săptămâna viitoare, proiectul pentru timbrul de mediu va fi discutat, în formă finală, în şedinţa de Guvern.

Vom definitiva efectiv până miercurea viitoare care va fi propunerea cu care vom intra în dezbatere publică. Primează direcţiile de acţiune stabilite prin comunicarea comisiei în 14 decembrie anul trecut. Timbrul de mediu să reflecte efectiv modul în care înţelegem aplicarea principiului poluatorul plăteşte. Se lucrează pe corelarea capacităţii cilindrice cu emisiile de noxe”, a declarat, la România TV, Rovana Plumb.

Banii care vor fi colectaţi din acest timbru de mediu vor fi folosiţi pentru a plăti despăgubirile cerute de şoferi în instanţă.

Curtea Europeană de Justiţie a decis că România a aplicat greşit prevederile tratatului comisiei Europene, respectiv articolul 110 privind discriminarea. Faţă de numărul de procese pe care îl avem în momentul de faţă pe rol şi previzionarea pe care o avem, am previzionat o sumă de 350 de milioane de lei din totalul de 1 miliard de euro pe care trebuie să-l restituim„, a adăugat ministrul.

Ministrul Mediului recunoaşte că actuala taxă este o aberaţie. Şoferii au plătit o taxă de zeci de ori mai mare decât valoarea maşinii.

Este o aberaţie în sensul că maşini rulate care au vechime de peste 10 ani, cu un preţ foarte mic ca urmare a deprecierii li s-a aplicat o taxă foarte-foarte mare care nu este justificată de principiul poluatorul plăteşte„, a mai precizat Rovana Plumb.

Totodată, Guvernul vrea ca timbrul de mediu să fie plătit anual doar de cei care au maşini înmatriculate după 2007.