Noua tulpină de coronavirus provoacă fiori, există temeri că va fi dominantă luna viitoare. Danemarca impune deja noi restricţii dure

Danemarca a instituit marţi noi restricţii antiepidemice, printre care interzicerea reuniunilor publice cu mai mult de cinci persoane, pentru a limita răspândirea noii tulpini mai contagioase de coronavirus venită din Marea Britanie.

05 ian. 2021, 18:50
Noua tulpină de coronavirus provoacă fiori, există temeri că va fi dominantă luna viitoare. Danemarca impune deja noi restricţii dure

Guvernul de la Copenhaga estimează că noua tulpină de coronavirus va deveni varianta dominantă în Danemarca la jumătatea lunii februarie.

Circa 800 de cazuri de COVID-19 cu această nouă tulpină au fost confirmate în Danemarca. ”Situaţia este gravă”, a avertizat la o conferinţă de presă premierul danez Mette Frederiksen, care a recomandat populaţiei să rămână în case cât mai mult posibil. ”O evoluţie nouă şi îngrijorătoare a pandemiei ne-a lovit – mutaţia britanică a coronavirsului, care este o variantă mai contagioasă”, a amintit şefa guvernului, citată de Reuters.

La rândul său, ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, a spus că spre mijlocul lunii februarie această nouă tulpină va deveni probabil varianta virusului SARS-CoV-2 dominantă în Danemarca.

Citeşte şi Răzbunarea nurcilor omorâte în Danemarca. Animalele ucise sunt responsabile de poluarea apelor subterane din ţară

Coborârea limitei reuniunilor la 5 persoane, de la 10 în prezent, intră în vigoare de miercuri şi va fi deocamdată valabilă până pe 17 ianuarie. Danezii sunt de asemenea îndemnaţi să lucreze pe cât posibil de acasă şi să păstreze o distanţă de minim doi metri unii de alţii în magazine. Acestea din urmă, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, sunt deja închise printr-o decizie prelungită ultima dată până la jumătatea lunii ianuarie, la fel şi barurile, restaurantele, teatrele, cinematografele, muzeele etc.

Persoanele care vin din Marea Britanie pot intra în Danemarca doar dacă prezintă un test COVID-19 negativ, măsură care ar putea fi extinsă şi pentru alte ţări, precum Africa de Sud, unde au fost de asemenea descoperite cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus.