Noul ambasador al SUA s-a întâlnit cu Victor Ponta la Guvern

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a sosit miercuri dimineață, la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta.

23 sept. 2015, 07:17
Noul ambasador al SUA s-a întâlnit cu Victor Ponta la Guvern

Premierul Victor Ponta a avut, miercuri, o scură întâlnire cu noul ambasadorul al SUA în Bucureşti. „I-am urat bun venit. Ma bucur foarte tare ca dupa trei ani avem un ambasador. Acum, iată, noi ambasadori. Și al nostru la Washington, domnul Maior (n.r. Liviu Maior), și al SUA la București.

Am discutat despre parteneriatul nostru strategic, despre proiectele pe care le avem in derulare şi despre faptul ca de cand sunt prim-ministru, Romania s-a dovedit un aliat foarte serios al SUA si ca vrem mai multa apeciere si sprijin in problemele noastre. Sunt convins ca vom colabora foarte bine„, a spus Ponta.

Premierul a mai precizat că discuțiile s-au concentrat mai mult pe proiectele strategice ale României cu SUA, pe situația din Moldova și mai puțin pe problemele de politică internă.

Am discutat despre ceea ce trebuie să discute șeful unei ambasade al celui mai important partener al României, SUA, proiectele noastre strategice și am discutat puțin și despre Moldova, pentru că având ieri ședința de Guvern comună și adoptând acea decizie pe care o vom trimite în Parlament în cel mai scurt timp, privind un împrumut de 150 de milioane de euro„, a spus Ponta.

Premierul a adăugat că a primit și o „veste proastă”, în sensul că Acordul dintre Republica Moldova și FMI „încă” nu se încheie. „Am cerut sprijinul SUA pentru că ei totuși au o voce mult mai puternică. Și la FMI, și pe plan internațional, iar eu am spus un lucru pe care cred că îl înțelege toată lumea. Sigur că sunt multe alte probleme în lume, Siria, refugiați, Ucraina, dar pentru noi cea mai importantă e Moldova și noi o să putem să-i ajutăm, dar nu singuri. Adică, acum, în următoarele luni care trec, cu sprijinul nostru, dar e nevoie să aibă acord cu FMI-ul și Comisia Europeană și am cerut un pic de sprijin și în sensul acesta„, a mai spus Victor Ponta.

Hans Klemm i-a prezentat, luni, la Palatul Cotroceni, scrisorile de acreditare președintelui Klaus Iohannis.

Noul ambasador al SUA în România a ajuns duminică seara la București, după ce miercurea trecută a depus jurământul, la sediul Departamentului de Stat american.

Într-un mesaj video postat pe Facebook după sosirea la București, diplomatul american a afirmat că este preocupat de consolidarea parteneriatului pentru securitate, dar și de sprijinirea respectării statului de drept și a luptei împotriva corupției.