Noul an şcolar: notele la Religie ar putea dispărea din toamnă, Latina dispare, iar muzica şi desenul nu vor mai fi obligatorii

Calificativele ar putea să înlocuiască notele la Religie, Educație Fizică, Desen și Muzică, iar Consilierea și dezvoltarea personală și Educația tehnologică ar putea fi eliminate definitiv la gimnaziu, din toamnă.

03 aug. 2020, 11:39

Schimbările sunt prevăzute într-o variantă de plan-cadru în lucru la Ministerul Educației, consultată de edupedu.ro. Potrivit documentlui, Muzica și Desenul nu ar mai fii obligatorii, elevii urmând să să aleagă care dintre cursuri să urmeze.

Într-o a doua variantă de plan-cadru aflată în lucru se elimină materia Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.

Schimbări în învăţământ! Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a

Tăierile de ore și eliminările de materii pentru clasele V-VIII sunt pregătite de Ministerul Educației, care este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu, mai scrie edupedu.ro.

Copiii care pe 14 septembrie 2020 intră în clasa pregătitoare vor face cu o oră mai puțin pe săptămână, față de colegii lor din generațiile trecute. Concret: vor avea 18 ore obligatoriu pe săptămână, la care se poate adăuga un opțional. Ora tăiată este de la materia Dezvoltare personală, care în final va rămâne cu 1 oră pe săptămână.

Potrivit proiectului de plan-cadru pentru învățământul primar, document obținut de Edupedu.ro, la clasa I dispare o oră de Limba română – pe care o regăsim în plus la clasa a III-a -, rămânând un total de 6 ore de Limba română pe săptămână de Română la clasa I și tot 6 și la clasa a III-a.