NOUL COD FISCAL. Sancţiuni suplimentare pentru cei care nu îşi declară corect veniturile

Contribuabilii care nu isi declara corect veniturile vor fi taxati suplimentar de anul viitor, fiind obligati sa plateasca o penalitate de nedeclarare. Masura este cuprinsa in Noul Cod de procedura fiscala, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, noile dispozitii urmeaza sa modifice si nivelul actual al dobanzilor si penalitatilor de intarziere.
Iulian Tudor
08 iul. 2015, 07:48
NOUL COD FISCAL. Sancţiuni suplimentare pentru cei care nu îşi declară corect veniturile

Noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala au trecut recent de votul Camerei Deputatilor, incheindu-si astfel parcursul legislativ in Parlament, scrie avocatnet.ro. Documentele mai trebuie doar promulgate de Presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabile.

Camera Deputatilor a publicat si forma finala sub care cele doua acte normative au fost votate de si adoptate.

Citeşte şi Economiştii Socol şi Armeanu: Noul Cod Fiscal va stimula o creşterea economică sustenabilă

Legea privind Noul Cod de procedura fiscala, in forma finala, trimisa spre promulgare, cuprinde noi dispozitii privind regimul penalitatilor.

Astfel, Capitolul 3 din Codul de procedura fiscala actual, respectiv Dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, s-ar putea schimba in Dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare.

Dupa cum se poate observa inca din denumirea capitolului, noile dispozitii introduc o penalitate suplimentara cu care vor fi taxati contribuabilii care nu isi declara obligatiile fiscale, respectiv penalitatea de nedeclarare.

Finantele au incercat sa introduca aceasta penalitate de nedeclarare in legislatia fiscala inca din ianuarie 2014, printr-un proiect de ordonanta privind modificarea Codului de procedura fiscala, care insa nu a mai fost aprobat In plus, daca documentul ar fi fost adoptat, atunci masura ar fi urmat sa se aplice de la 1 iulie 2014, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Mai mult decat atat, penalitatea de nedeclarare a fost cuprinsa si in proiectul privind Noul Cod de procedura fiscala, lansat in dezbatere publica in vara anului 2014, dar care nu a fost aprobat.

Penalitatea de nedeclarare va ajunge la 100%, daca sumele datorate statului provin din evaziune fiscala

Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitate de nedeclarare este o obligatie fiscala accesorie reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Concret, pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul va datora, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Conform reglementarilor din noul Cod de procedura fiscala, penalitatea nu va fi stabilita de organele fiscale, dacă aceasta este mai mică de 50 lei.

In schimb, penalitatea de nedeclarare s-ar putea majora cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

De asemenea, noul Cod de procedura fiscala mai prevede ca penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusa, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75% daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:

se sting prin plata sau compensare;
sunt esalonate la plata, in conditiile legii. In acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea esalonarii la plata.
Atentie! Aplicarea penalitatii de nedeclarare NU va inlatura obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere, se mentioneaza in reglementarile aplicabile de la inceputul anului urmator.

In acelasi timp, Noul Cod de procedura fiscala stabileste si situatiile in care nu se va percepe penalitatea de nedeclarare.

Citeşte şi Victor Ponta, după adoptarea Codului fiscal: Sunt un premier mândru şi fericit

Mai exact, penalitatea de nedeclarare NU se va aplica daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.

Dobanda de intarziere ar putea fi redusa la 0,02%

Noul Cod de procedura fiscala stabileste ca pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta contribuabilii vor datora statului, la fel ca pana acum, dobanzi si penalitati de intarziere.

Potrivit documentatului citat, dobanda este o obligatie fiscala accesorie reprezentand echivalentul prejudiciului creat titularului creantei fiscale principale ca urmare a neachitarii la scadenta, de catre debitor, a obligatiilor fiscale principale.

La fel ca pana acum, dobanzile se vor calcula pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Totusi, incepand din 2016, valoarea dobanzii va fi redusa la 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, de la 0,03%, cat este in prezent.

In ceea ce priveste penalitatea de intarziere, aceasta este, conform Noului Cod de procedura fiscala, o obligatie fiscala accesorie reprezentand sanctiunea pentru neachitarea la scadenta, de catre debitor, a obligatiilor fiscale principale.

Penalitatea de intarziere se va calcula pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Aceasta prevedere se regaseste si in Codul de procedura fiscala, aflat in vigoare. Totodata, penalitatea de intarziere ar putea fi micsorata, de la valoarea actuala, de 0,02%, pana la 0,01% pe fiecare zi de intarziere.

In acelasi timp, dispozitiile din noul Cod de procedura fiscala, introduc noutati in ceea ce priveste dobanzile si penalitatile de intarziere aplicate anumitor obligatii fiscale.

Mai exact, pentru diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii de impunere rectificative sau decizii de impunere, nu se vor datora obligatii fiscale accesorii in limita sumei platite daca anterior stabilirii obligatiilor fiscale, debitorul a efectuat o plata iar suma platita nu a stins alte obligatii. Aceste dispozitii urmeaza sa fie aplicabile si in situatia in care debitorul a efectuat plata obligatiei fiscale, iar declaratia de impunere a fost depusa ulterior efectuarii platii.

Reglementarile mentionate mai sus nu se regasesc in actualul Cod de procedura fiscala.

Atentie! Noul Cod de procedura fiscala aplicabil de la 1 ianuarie 2016 include un nivel de 1% al majorarilor de intarziere pe luna sau fractiune de luna in cazul obligatiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, fata de 2% in prezent. Aceasta valoare corespunde unui nivel anual de 12% pe an.

Nu achitati impozitele care au perioada fiscala anuala? Ati putea plati dobanzi

In reglementarile ce intra in vigoare din 2016 este reglementat intr-un articol separat, respectiv art. 169, modul in care se aplica dobanzile pentru neplata impozitelor pentru care perioada fiscala este anuala.

Spre deosebire de noile dispozitii, legislatia fiscala in vigoare face referire doar la modul de aplicare a dobanzilor pentru neachitarea impozitului pe venit.

Mai multe detalii pe  avocatnet.ro

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Cât costă să construiești o casă mică de vacanță în 2025. Prețuri actualizate pentru 60 mp
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Andra Măruță: 'M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață