COD RUTIER 2015. Amendă URIAŞĂ pentru cei care VOR TRECE PE ROŞU

Publicat: Miercuri, 04 Februarie 2015 10:50 // Actualizat: Miercuri, 04 Februarie 2015 10:50 // Sursa: romaniatv.net

NOUL COD RUTIER 2015. Şoferii care au călcat pe bec începând cu data de 6 februarie vor fi sancţionaţi potrivit noului cod rutier. Printre multele schimbări ale NOULUI COD RUTIER se numără şi creşterea amenzii pentru şoferii care nu respectă culoarea semaforului.

Foto: radioresita.ro

COD RUTIR 2015. Şoferii ar trebui să fie de 4000 de ori mai atenţi atunci când traversează intersecţiile semaforizate, începând cu data de 6 februarie, întrucât cu această sumă vor fi sancţionaţi dacă vor trece pe roşu. În prezent, cei care trec pe culoarea roşie a semaforului şi sunt surprinşi de poliţişti plătesc o amendă de 280 de lei, iar permisul le este suspendat pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit codulrutier.ro.

Citeşte şi NOUL COD RUTIER. Amenda pentru vorbitul la telefon în timpul şofatului, mai scumpă ca un SMARTPHONE

În plus, potrivit NOULUI COD RUTIER, şoferii care nu îşi vor plăti amenzile vor rămâne mult mai mult fără permis de conducere, întrucât neplata sancţiunilor se va transforma în suspendarea carnetului de conducere. De asemenea, depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

COD RUTIER 2015: Amendă maximă pentru viteză

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

Citeşte şi NOUL COD RUTIER. Amenzi USTURĂTOARE pentru transportul copiilor pe alte locuri decât cele prevăzute de lege

COD RUTIER 2015: Cât se suspendă permisul pentru băut la volan

Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. În acest sens, conform proiectului de lege, "conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile".
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

COD RUTIER 2015: Conducerea pe contrasens pe autostradă

Noul Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Citeşte şi S-au mărit AMENZILE RUTIERE. Cât costă acum fiecare contravenţie în parte FOTO

COD RUTIER 2015: Probe biologice la locul accidentului

O altă modificare importantă a CODULUI RUTIER arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. Noile legi în domeniul rutier clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre.

Sancţiuni aspre pentru pasageri

Riscă sancţiuni usturătoare pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă. Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că aceştia vor purta centura.

Noile reglementări ale Codului Rutier ce vor intra în vigoare din 6 februarie vor face ordine şi disciplină în conduita atât a pasagerilor cât şi a şoferilor.

Astfel, conform informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud centura de siguranţă va deveni absolut obligatorie şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate.

"Nu cred că mai există maşini care să nu fie prevăzute cu centură de siguranţă inclusiv pentru locurile din spate. Conform ordonanţei 21/2014 conducătorul auto va trebui să se asigure că pasagerii aflaţi în maşină vor purta centura de siguranţă", a declarat pentru Bistriţeanul.ro subinsp. Virginia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

Cum se face transportul copiilor, potrivit NOULUI COD RUTIER

Printre principalele modificări ale NOULUI COD RUTIER se remarcă cele referitoare la transportul copiiilor în maşină. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe scaunele din faţă, cu excepţia bebeluşilor care sunt transportaţi cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu vârste de până la 3 ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune speciale.

Citeşte şi COD RUTIER 2014: Ce faci când ţi se anulează permisul

"Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiului, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. În aceste situaţii, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto", se specifică în Codul Rutier.

De asemenea, copiii cu o înălţime de cel puţin 135 de centimetri trebuie transportaşi în scaun. "Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.", se arată în noul Cod Rutier.

Copiii cu o înălţime mai mare de 1,35 metri trebuie fixaţi cu centurile de siguranţă în scaunele din spate. "Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul", se arată în noul Cod Rutier.

Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă, adică aproximativ 450 de lei. Amenda maximă, de 9600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite

De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei.

Ce amendă îţi iei dacă vorbeşti la telefon, la volan

Mulţi şoferi se vor gândi să arunce telefonul, să scape de ispită, când vor lua la cunoştinţă cât este amenda pentru nefolosirea handsfree-ului în timpul condusului. Cei surprinşi că vorbesc la telefon în timp ce şofează vor fi amendaţi, potrivit NOULUI COD RUTIER, cu 1600 de lei, o sumă care depăşeşte în cele mai multe cazuri preţul unui telefon nou. Cu aceeaşi sumă, 1600 de lei, vor fi sancţionaţi şi şoferii care nu poartă centura de siguranţă.

loading...
14 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 feb 19:59
Răspunde | Votează email 0 email
bogdan
ACEST COD RUTIER, E SUPER IFERTA PTR AVOCATI: SA DEMOSTREZE CA AM TRECUT PE ROSU, CA, COPILUI ERA IN SISTREM OMOLOGAT, DIN ACELA A PSD, CA, AM EVITAT CRATERUL DIN DRUM, CA AM TRECUT PE GALBEN SI NU PE ROSU...
07 feb 10:02
...alt="" width="300" height="169" />   NOUL COD RUTIER 2015. Şoferii care vor fi indisciplinaţi în traficvor fi, începând de vineri, sancţionaţi potrivit NOULUI COD RUTIER. Printre multele schimbări ale legii se numără şi înăsprirea sancţiunilor...
05 feb 10:57
Votează email -1 email
Cronica Romana
...alt="Amenzi de 1000 de euro pentru șoferii băuți!" class="imgf" />Şoferii care vor fi indisciplinaţi în trafic vor fi, începând de vineri, sancţionaţi potrivit NOULUI COD RUTIER. Printre multele schimbări ale legii se numără şi înăsprirea...
04 feb 22:39
Răspunde | Votează email 0 email
Maria
Surpriza totala pe piata ofertelor de lucru! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
04 feb 16:42
Răspunde | Votează email 0 email
Despagubire
Oferim sfaturi juridice de specialitate gratuite persoanelor nevinovate, vătămate corporal şi psihic în urma accidentelor rutiere ( in caz de deces, rudelor acestora ).
http://despagubire-rca-cede.com
04 feb 16:16
Răspunde | Votează email -1 email
GABIERUL
1. TREBUIAU sa fie aplicate aceste masuri DRASTICE inca de acum 25 de ani ...
Cam 3000 de MORTZI pe an, adica 75 000 de mortzi .
Practic cel putin 50 000 dintre acestia ar mai fi trait, Si DRAMELE colaterale, consecintele asupra familiilor lor ar fi fost evitate.

2. NU numai AMENZI uriase. Pedepse CRUNTE penale pentru INTENTIE implicita de OMOR cand bei sau gonesti unde nu trebuie, sau nu incetinesti la trecerea de pietoni. ASTEA nu sunt ACCIDENTE.
3. Pedepse CRUNTE si pentru Politistii Spagari, IDEM Procurori si Judecatori SPAGARI.
As vrea sa vad CATI Greuceni vor fi amendati tare, conforma LEGII.
4. Emisiuni la TV-uri OBLIGATORII saptamanal cu "disectia" unor evenimente rutiere grave.

5. OBLIGATIVITATEA pentru TOTI a existentei unor CAMERE TV pe masini.
DACA ar fi PATRU, pe patru directii, ar fi blocate spagile di nedreptatile judiciare.
06 feb 01:11
Votează email -2 email
Da-te-n Mrtzii Măt.ii
Da-te-n Mrtzii Măt.ii

Să plătești tu și cu mta. amenzile astea bai dbitocule. Hai sa te vad cum scoti banii când pune miliția restrictie cu 30km/h unde le vrea cașcheta. Sau asta e viteza cu cate te-a fătat mta...
04 feb 13:42
...sumă, 1600 de lei, vor fi sancţionaţi şi şoferii care nu poartă centura de siguranţă. Source Article from http://www.romaniatv.net/noul-cod-rutier–amenda-uriasa-pentru-cei-care-vor-trece-pe-rosu_200000.htmlCOD RUTIER 2015. Amendă URIAŞĂ pentru cei care VOR TRECE PE ROŞU Sursa:...
04 feb 12:59
Răspunde | Votează email 0 email
Alin
A-ti gresit din punct de vedere ortografic aici :

""""COD RUTIR 2015"""". Şoferii ar trebui să fie de 4000 de ori mai atenţi atunci când traversează intersecţiile semaforizate, începând cu data de 6 februarie, întrucât cu această sumă vor fi sancţionaţi dacă vor trece pe roşu. În prezent, cei care trec pe culoarea roşie a semaforului şi sunt surprinşi de poliţişti plătesc o amendă de 280 de lei, iar permisul le este suspendat pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit codulrutier.ro
04 feb 11:24
...pe bec începând cu data de 6 februarie vor fi sancţionaţi potrivit noului cod rutier. Citește mai departe… …read more ...
04 feb 11:06
... .recentcomments a{display:inline !important;padding:0 !important;margin:0 !important;}
ultimele stiri


Just another WordPress...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8393
RON
06 Jun
noapte 16 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H