NOUL COD RUTIER. Amenzi USTURĂTOARE pentru transportul copiilor pe alte locuri decât cele prevăzute de lege

NOUL COD RUTIER 2015 va intra în vigoare peste patru zile. NOUL COD RUTIER va aduce cu sine multe schimbări, care îi va pune pe gânduri pe şoferii indisciplinaţi. Printre modificările adoptate se remarcă cea mai mare amendă, 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului.
Iulian Tudor
02 feb. 2015, 08:22
NOUL COD RUTIER. Amenzi USTURĂTOARE pentru transportul copiilor pe alte locuri decât cele prevăzute de lege

COD RUTIER 2015. Şoferii vor fi sancţionaţi potrivit NOULUI COD RUTIER începând cu data de 6 februarie. Printre principalele modificări ale NOULUI COD RUTIER se remarcă cele referitoare la transportul copiiilor în maşină, scrie economica.ro. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe scaunele din faţă, cu excepţia bebeluşilor care sunt transportaţi cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu vârste de până la 3 ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune speciale.

Citeşte şi COD RUTIER 2015: Noi AMENZI din februarie. Legea, publicată în Monitorul Oficial

„Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiului, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. În aceste situaţii, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto”, se specifică în Codul Rutier.

De asemenea, copiii cu o înălţime de cel puţin 135 de centimetri trebuie transportaşi în scaun. „Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”, se arată în noul Cod Rutier.

Copiii cu o înălţime mai mare de 1,35 metri trebuie fixaţi cu centurile de siguranţă în scaunele din spate. „Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se arată în noul Cod Rutier.

Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Citeşte şi S-au mărit AMENZILE RUTIERE. Cât costă acum fiecare contravenţie în parte FOTO

Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă, adică aproximativ 450 de lei. Amenda maximă, de 9600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite

De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei.

Cât este amenda pentru vorbit la telefon

Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum.

Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Amendă maximă pentru viteză

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

Citeşte şi COD RUTIER 2014: Ce faci când ţi se anulează permisul

Cât se suspendă permisul pentru băut la volan

Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. În acest sens, conform proiectului de lege, „conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Citeşte şi NOUL COD RUTIER. 9600 de lei cea mai mare amendă. Când se aplică sancţiunea URIAŞĂ FOTO

Conducerea pe contrasens pe autostradă

Noul Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Probe biologice la locul accidentului

O altă modificare importantă a CODULUI RUTIER arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. Noile legi în domeniul rutier clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre.

Sancţiuni aspre pentru pasageri

Riscă sancţiuni usturătoare pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă. Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că aceştia vor purta centura.

Citeşte şi CODUL RUTIER modifică amenzile: Cât plăteşti pentru nepurtarea centurii şi pentru ce rişti 780 de lei amendă!

Noile reglementări ale Codului Rutier ce vor intra în vigoare din 6 februarie vor face ordine şi disciplină în conduita atât a pasagerilor cât şi a şoferilor.

Astfel, conform informaţiilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud centura de siguranţă va deveni absolut obligatorie şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate.

„Nu cred că mai există maşini care să nu fie prevăzute cu centură de siguranţă inclusiv pentru locurile din spate. Conform ordonanţei 21/2014 conducătorul auto va trebui să se asigure că pasagerii aflaţi în maşină vor purta centura de siguranţă”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro subinsp. Virginia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
1.375 euro pe minut! Parlamentul României cheltuieşte 453.000 de euro pe zi! Cât costă fiecare ales al poporului în țara fără bani de pensii și burse
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Vin furtunile în Bucureşti, temperaturile scad dramatic! De când începe nebunia în ţară
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Dezvăluire despre anularea alegerilor din 2024. Cine l-a eliminat pe Călin Georgescu. S-a implicat din umbră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Doliu în teatrul românesc. O îndrăgită actriță a încetat din viață
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)