NOUL COD RUTIER. Şoferii vor trebui să oprească şi la semnalele inspectorilor ANAF

COD RUTIER 2015. Inspectorii Agentiei Nationala de Administrare Fiscala vor avea dreptul sa opreasca participantii la trafic, conform unei Hotarari de Guvern elaborata de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

10 feb. 2015, 11:48
NOUL COD RUTIER. Şoferii vor trebui să oprească şi la semnalele inspectorilor ANAF

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, au fost modificate si completate dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, in sensul introducerii obligativitatii, pentru participantii la trafic, de a respecta si semnalele efectuate de catre functionarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala aflati in indeplinirea atributiilor de serviciu, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi COD RUTIER 2015. Amendă URIAŞĂ pentru cei care VOR TRECE PE ROŞU

Noile prevederi stabileste ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, trebuie modificat si completat in mod corespunzator Regulamentul de aplicare privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1.391/2006.

Astfel, proiectul prevede includerea functionarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in categoria persoanelor ale caror semnale sunt obligatorii pentru participantii la trafic,

De asemenea, autovehiculele apartinand Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, inscriptionate potrivit legii, vor fi incluse in categoria vehiculelor de care se poate face uz pentru a se transmite dispozitii si indicatii participantilor la trafic sau pentru a se efectua semnalele de oprire.

Asadar, la art. 89 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier vor fi prevazute urmatoarele obligatii:

„Oprirea participantilor la trafic este obligatorie si la semnalele date de:
a) politistii de frontiera;
b) indrumatorii de circulatie ai Ministerului Apararii;
b1) functionarii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care efectueaza semnalul in exercitarea atributiilor de control specifice, conform legii;
c) agentii de cale ferata, la trecerile la nivel;
d) personalul autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice;
e) membrii patrulelor scolare de circulatie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unitatilor de invatamant;
f) nevazatori, prin ridicarea bastonului alb, atunci cand acestia traverseaza strada.

Citeşte şi ANAF rambursează în februarie TVA în valoare de peste 1,1 miliarde lei

Politistii rutieri, precum si persoanele prevazute la art. 89 alin.(1) lit.b1), aflate intr-un autovehicul inscriptionat, potrivit legii, pot utiliza si dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispozitie sau o indicatie participantilor la

trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce.

Acestia pot executa semnale cu bratul, cu sau fara baston reflectorizant, scos pe partea laterala dreapta a vehiculului. Semnalul semnifica oprire pentru conducatorii vehiculelor care circula in spatele autovehiculului inscriptionat, potrivit legii. Acelasi semnal efectuat pe partea stanga a autovehiculului semnifica oprire pentru conducatorii vehiculelor care circula pe banda din partea stanga in acelasi sens de mers ori in sens opus celui al autovehiculului inscriptionat, potrivit legii.